Intrigi.bg Свят „WhatsApp за гангстери“: Как удариха организираната престъпност в Европа през смартфоните

„WhatsApp за гангстери“: Как удариха организираната престъпност в Европа през смартфоните

247
0

Щурмът започва рано сутринта в четвъртък, 18 февруари. Около 500 полицаи от германските градове Берлин и Бранденбург, сред които и такива от специалния отряд, отряда за борба с безредиците и контра-терористи, извършват обиски на 22 места – къщи и апартаменти в германската столица, както и в две локации в Бранденбург.

При операцията са арестувани двама души, членове на небезизвестния клан Ремо, свързан с редица престъпления. Целта на властите са заподозрени в незаконна търговия с наркотици и оръжие, нападения и укриване на данъци. 

Полицейската операция е поредният удар по организираната престъпност в Берлин. През ноември м.г. 1600 полицаи проведоха сходна мащабна акция заради откраднати бижута от музей в Дрезден, за което отново заподозрени са хора от клана Ремо. Четирима членове на арабската фамилия бяха задържани през есента и зимата, а пети все още се издирва.

Но как се стига до операциите, особено когато става дума за престъпни групировки, които години наред са се имали за недосегаеми? Групи, които са съставени в голяма степен от членовете на една голяма фамилия и нейните клонове, поради което изтичането на информация е още по-трудно.

Разковничето е в уловената комуникация между членовете на групата. Арестите от февруарската операция в Берлин стават реалност благодарение на разкодирана информация от услугата за изпращане на съобщения EncroChat.

Съобщенията са били пратени на службите в Берлин от френските власти и веднага водят до подозрения към определени хора и задвижване на механизма за провеждане на подобна мащабна операция, както и до заповеди за арест. Да, много от нарочените за цели са били подозирани и преди в престъпния занимания, но сега властите имат по-голяма „яснота“ благодарение на прихванатите съобщения от EncroChat.

Неслучайно полицаи са наричали тази услуга за изпращане на съобщения „WhatsApp за гангстери“ – мястото, в което престъпници са си общували свободно, без страх, че някой може да улови написаното.

През лятото на 2020 г. обаче агенциите за сигурност в Нидерландия и Франция засякоха над 20 милиона частни съобщения в нея, а това предизвика смут сред организираните престъпни групировки в Европа. Нещо повече – доведе до над 1000 ареста на Стария континент.

Но какво всъщност беше EncroChat?

Това беше частна услуга за изпращане на съобщения, която обещаваше на потребителите си да им осигури сигурна и тайна комуникация – сбъдната мечта за редица параноици на тема „лична кореспонденция“, но и нещо особено ценно на занимаващите се с престъпна дейност.

Компанията зад EncroChat разработва не само едноименното приложение за изпращане на съобщения, но и модифицирана версия на операционната система Android. Дори продава специално пригодени за нея смартфони, при това за доста високи суми, а след това абонаментът също бърка сериозно в джоба на ползващите я. Това обаче е финансова жертва, която редица престъпни субекти са готови да направят.

EncroChat им предлагат закодирани съобщения, които преминават през интернет разбъркани и не е възможно да бъдат разкодирани, ако бъдат уловени.

Да, обаче френски експерти използват друг подход – те заразяват със свой софтуер устройствата на хиляди заподозрени. Така копие на всяко изпратено съобщение достига и до полицейски сървър, а доказателствата се трупат.

Така през юни 2020 г. компанията предупреждава потребителите си, че устройствата ѝ са компрометирани и им препоръчва незабавно да ги „изхвърлят физически“. Малко след това съществуването ѝ е преустановено.

Последствията

Доказателствата обаче бяха събрани, а продължаващите операции в различни държави из Европа показва колко мащабен е обхватът на уловените съобщения.

Британската Национална агенция срещу престъпността (NCA), която получава редица доказателства от френска страна, го определя като най-големият пробив в борбата с организираната престъпност. Съобщенията, които заподозрените са си изпращали, включват описания на сделки с наркотици и планове за убийства, че дори и снимки и клипове.

Наскоро стана ясно, че във Великобритания много от случаите, базирани на доказателства от EncroChat, ще стигнат до съд. Преди това беше направен опит да се забрани на прокурори да използват за доказателства съобщения от платформата. Близки на задържани лица твърдяха, че NCA са нарушили британските закони, като са чели „в реално време“ съобщенията, както и че са позволили на чужда сила – Франция, да хакне телефоните на 9000 души във Великобритания, ползващи EncroChat.

В крайна сметка Би Би Си съобщи през февруари, че Апелативният съд е отхвърлил това искане и според него съобщенията са били събрани в рамките на законово позволените граници. А с това много от делата стават възможни, като вероятно ще последват и редица присъди.

Пример е случаят на наркобоса Джеймс Дъкуърт. 42-годишният британец е арестуван през есента именно след прихващане на съобщения в неговия EncroChat смартфон.

В началото на февруари Дъкуърт е осъден на 16 години и половина затвор, след като се признава за виновен по повдигнатите му обвинения, базирани на доказателства, че е планирал да внася наркотици от Коста Рика във Великобритания.

Последствията от разбиването на EncroChat включват и акциите срещу престъпните клановe в Берлин. А там властите има с какво да се борят и занапред, защото действията срещу големите арабски фамилии могат да се отразят благотворно на други престъпни групи – като италианци, руснаци и рокерски банди.

Миналата година на всеки три дни е имало полицейска операция срещу организираната престъпност в Берлин. За цялата 2020 г. акциите са общо 240. Властите сега се заричат, че няма да отстъпят и ще продължат борбата с организираната престъпност – без значение кой я контролира.

Да имаш достъп до комуникационните канали на заподозрените определено се оказва от полза. Краят на EncroChat обаче не е окончателно решение на проблема, тъй като налице са и други подобни услуги, но очевидно и те са цели на специалистите в службите.

Според информация на нидерландската медия HLN сходно засичане на съобщения от друга подобна услуга за изпращане на съобщения води до акция през март с участието на над 1600 белгийски полицаи. Извършени обиски на над 200 адреса, а 48 души са задържани. Сред тях и трима адвокати, които са използвали криптотелефони.

И макар там казусът тепърва да се развира, едно е очевидно – в борбата си с организираната престъпност европейските държави през последните години се обръщат към нов подход.

Той е свързан с осигуряване на достъп до комуникацията на различните групи, който дава невиждан до момента достъп до информация. И най-важното – доказателства.

А те водят до арести и, евентуално, присъди.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име