Intrigi.bg интриги Waze праща КАТ в храстите! 200 000 издават патрулката на колеги шофьори

Waze праща КАТ в храстите! 200 000 издават патрулката на колеги шофьори

652
0

Катаджиите, засичащи скорост, започват отново да се крият от шофьорите, а причината е масово използвано мобилно приложение, чрез което водачите издават локациите на патрулните автомобили.

Maкар и в магазините за приложения за iOS и Android да има няколко такива, най-разпространено от години е Waze, известно като малкото братче на Google Maps заради това, че и двете са собственост на едноименния дигитален гигант от Калифорния, пише „Телеграф“.

Публични данни сочат, че приложението е свалено над 200 000 пъти в България. Колко от тези сваляния водят до всекидневна употреба не се знае, но безспорно приложението е широко използвано. За това свидетелстват пътни полицаи, които отчитат, че все по-често им се случва скоростта на автомобилите в даден контролиран участък рязко да намалее под законовото ограничение мигове след като поставят камерата край пътя. „Буквално на мига светваме в приложението и това веднага проличава. Шофьорите стават много дисциплинирани“, казват ченгета. За голямата разпространеност фактор е и това, че приложението работи и като стандартeн джипиес пътепоказател. Така реално в себе си комбинира джипиес навигатор и радар детектор.

За разлика от радар детекторите, които засичат вълните, излъчвани от полицейския радар, Waze и подобните му приложения действат на принципа на т.нар. краудсорсинг – или информацията, споделяна сред общността, използваща приложението. Това означава, че потребителите имат възможността да указват местоположението на полицейски патрул, като това става на мига видимо за всички останали потребители. Инструментът се визуализира като икона с полицай, която водачът, забелязал патрулка, поставя на определено място на картата на дисплея на смартфона си. Отделно в приложението са маркирани и локациите на стационарните камери. Според специалисти приложението набира популярност и заради това, че най-новите камери на КАТ, доставени в началото на годината, излъчват много специфични вълни, които не се ловят от масовите радар детектори.

„Приложението работи на принципа на примигването с фарове, така широко разпространено в миналото“, обяснява бившият началник на КАТ-София и настоящ съветник на премиера в оставка Николай Денков, Тенчо Тенев. Според него влиянието му е по-скоро положително, тъй като то допринася до това повече водачи да намаляват скоростта в участъци, където ограниченията масово се нарушават. „Има елемент на превенция и саморегулиране. И това принципно трябва да ни радва, защото в крайна сметка целта ни е да намалим катастрофите, а не да глобяваме гражданите“, допълва Тенев.

На практика обаче приложението създава проблеми на органите на реда, тъй като води до рязък спад в ефективността на контрола за скорост. Според запознати все по-често се случва патрулите да докладват малко нарушения, което пък води до критики от страна на началството и дори съмнения за корупция. Ето защо катаджиите прибягват до хитри решения как да прикрият или дори маскират камерите така, че да не бият на очи. Всичко това обаче се прави така че и да не влиза с остра колизия с изискването катаджиите, и камерите да не се крият. Най-популярните методи са поставянето на камерата зад товарен автомобил или зад кофа за боклук или друг крайпътен обект.

Слагат радарите в конфискувани баничарки

Според Тенев, ако от МВР искат да запазят локацията на камерите в тайна, то добра идея би било и използването на отнетите заради шофиране с алкохол или дрога автомобили. „Много от тях са баничарки, които имат идеалните прозорци на задните врати. Нищо не пречи на колегите да поставят камерите в такива цивилни автомобили и да ги оставят да снимат там с часове“, казва експертът. Според него камерите имат батерии, които издържат до 7-8 часа непрекъсната работа. „Вместо обаче да се крият и да търсят начини, най-доброто решение е просто да имаме много повече стационарни камери. Така тези приложения ще станат безпредметни, тъй като водачите няма да имат друг избор, освен непрекъснато да спазват ограничението“, завършва Тенев.

В Германия са забранени, но нахалост

Германия е една от страните в Европа, където е приет специален закон, който забранява използването на всякакви устройства, които могат да послужат за издаването на локацията на средство за контрол на скоростта. През 2020 г. в страната бе приета забрана да се ползват антирадари, но смартфоните останаха извън обхвата. Малко по-късно с промяна в закона обхватът без разширен и до смартфони, таблети и джипиес навигационни системи. Глобата е 75 евро. Според немските медии обаче законът е реално неприложим, тъй като няма ефективен начин за контрол. Причината е, че Waze може да предупреждава за наближаваща камера и само чрез звукова индикация, без да е нужно смартфонът да е поставен на таблото на автомобила.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име