Intrigi.bg Политика Politico: Проблем на България и С. Македония е, че ЕНП не е...

Politico: Проблем на България и С. Македония е, че ЕНП не е твърда към Борисов

263
0

Според Политико за еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархели най-лошият момент за ЕС е неразбирателството между България и Северна Македония. Отпорът на България за започване на преговори за членство със Северна Македония поради двустранен спор за езика и идентичността нанесе удар по целта на Комисията да започне преговори преди края на годината.

Някои дипломати обвиняват Вархели, че е прекалено мек по отношение на София, но повечето казват, че основният проблем е, че дясноцентристкият алианс на Европейската народна партия (ЕНП) не е била достатъчно твърда към българския лидер Бойко Борисов, премиер на ЕНП.

Постоянна критика към Вархели е, че той е твърде чувствителен към унгарските интереси, а не към ЕС като цяло. „Когато говори за Сърбия, той изглежда готов да си „затвори очите“ заради тесните връзки между Сърбия и Унгария в енергийния сектор, каза един дипломат. Служител на ЕС отхвърли тези твърдения, като заяви, че действа по същия начин като другите комисари.

Настойчивостта на България да блокира преговорите за присъединяване към Европейския съюз със Северна Македония рискува да създаде нова пукнатина в югоизточния фланг на НАТО. Две от страните-членки – Гърция и Турция, вече са дълбоко разделени. Изглежда, че сега ще възникнат колизии между още две държави заради двувековен спор на етническа основа, пише „Катимерини” . Според изданието Скопие отказва България да пази небето й.

И България, и Северна Македония са ключови регионални членове на Алианса. България заради ролята й на надзорник над Черно море и Южна Русия, а Северна Македония като буфер срещу по-нататъшната руска експанзия в сърцето на Балканите. И двете държави усещат много силно въздействието на американско-руския конфликт за влияние.

НАТО обаче изглежда обезпокоен от съперничеството София-Скопие, смятайки го за европейски въпрос, който трябва да бъде решен от страните-членки на ЕС.

Възраженията на България срещу присъединяването на Северна Македония към ЕС не произтичат от критериите за присъединяване, като например необходимостта от укрепване на демокрацията и борба с корупцията. Вместо това те се подхранват от исторически твърдения, които подклаждат национализма и в двете страни и в даден момент скоро ще окажат влияние върху НАТО, освен ако тези различия не бъдат разрешени, смята анализаторът.

Антибългарските настроения в Северна Македония се засилват с благословията на политическото ръководство и медиите и позицията на Скопие към София става все по-агресивна. Показателен е отказът на искането на София за участие в еър полисинг на НАТО в Северна Македония, както и оттеглянето от проекта за българската атомна електроцентрала Белене. Вместо това избра да подкрепи проекта за природен газ в северното пристанище на Гърция Александруполис.

Междувременно България се готви за избори през пролетта, а политическата класа разчита основно на националистическите настроения, опитвайки се да оформи нов балкански дневен ред, вдъхновен от Османската империя и големите стремежи от XIX век, обвинявайки своите балкански братя в отклонение от правилния път, пише още в анализа.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име