Intrigi.bg Актуално Politico: Кьовеши провежда 143 разследвания в България, нищи два проекта за 241...

Politico: Кьовеши провежда 143 разследвания в България, нищи два проекта за 241 млн. евро и кухи фирми

215
0

На челна страница в Politico има статия за разследванията на европейската прокуратура на Лаура Кьовеши в България. Като че ли свършва безслието на европрокуратурата в борбата с кражбите на евросредства в страната.

Припомняме, че европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от ЕС.

Обискирани са 28 жилища и офиси, а двама са арестувани. От европрокуратурата в София твърдят, че парите са минали през верига от кухи фирми на лица с криминални досиета.

Разследването се очаква от няколко години, като „водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи“. През 2020 г. Центърът за изследване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на ЕС в страната редовно се присвояват, отбелязва Politico.

В момента Европейската прокуратура провежда 143 разследвания в България с „приблизителна обща стойност на щетите“ на обща стойност 492 млн. евро, според нейния доклад от 2022 г.

Европейската прокуратура съобщи, че разследва два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро, финансирани от ЕС, и безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро. „Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени“, се казва в изявлението.

Медията посочва, че над 100 агенти от българската полиция и националната шпионска служба извършиха обиски в четвъртък във връзка с железопътната линия между градовете Костенец и Септември, която получи финансиране от 130 милиона евро от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Те са разследвали потенциални злоупотреби със средства по железопътната линия между селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро.

„Използването на българските сили за сигурност е признак за това колко зависима е Европейската прокуратура от подкрепата на българското правителство и висшите правни служители. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което дойде на власт едва на 6 юни, обеща да изкорени корупцията и да гарантира, че силите за сигурност не се ръководят от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, силно противоречивият главен прокурор на страната, беше принуден да напусне поста си в средата на юни, тъй като много българи отдавна го смятаха за пречка пред разследванията на корупцията по високите етажи на властта“, пише Politico.

„Макар че разследванията на корупция са сравнително често срещани в България, страната изпитва сериозни затруднения да осъди престъпници от най-високо ниво“, пише още в статията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име