Intrigi.bg Крими Hовина по случая „Чората“!

Hовина по случая „Чората“!

868
0

Четирима от общо петимата полицаи, осъдени по делото „Чората“, вече са задържани и ще бъдат приведени в затвора в Бобов дол. Те ще изтърпят наказание от по 7 години лишаване от свобода.

След 14-годишна съдебна битка и 4 дни след присъдата, снощи се предадоха двама от полицаите, осъдени за смъртта на Ангел Димитров – Георги Калинков-Калинката и Иво Иванов. Така двамата се присъединиха към Борис Механджийски и Мирослав Писов, които вече са в ареста.

Очаква се последният – Янко Янков, да се върне от Германия, за да отиде в затвора, отбелязва bTV.

Припомняме, че на 10 ноември 2005 г. в рамките на полицейската акция „Респект“, наредена от тогавашния МВР министър Румен Петков, при опита да бъде арестуван на ул. „Дойран“ в Благоевград Ангел Димитров-Чората излязъл от автомобила си и побягнал към задния двор на жилищна кооперация.

Полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов го настигнали и употребили сила, за да го свалят на земята и да му поставят белезниците. Първоначално той продължавал да се съпротивлява, но в един момент се отпуснал и малко по-късно починал в дошлата линейка. Чората е бил дрогиран, доказала кръвната проба, а в него и в колата му са открити пликчета кокаин.    За смъртта му пред съда бяха изправени петимата полицаи Писов, Калинков, Механджийски, Граховски, Иванов. След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година. С решение ВКС отменя присъдата на Военно-апелативния съд, който намалява първоначалния срок, отсъден на обвиняемите от Софийски военен съд през октомври 2008 г.: на подсъдимия Писов – на 9 години лишаване от свобода (от 18 години), на подсъдимите Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков – на по 8 години лишаване от свобода (от 16 години). Според решението на ВКС основателно е искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Военно-апелативният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров. Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата – причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата – позиционна асфикция.

Според ВКС отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина. Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза, смятат касационните съдии. Последното решение на ВКС не подлежи на обжалване.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/nakazanie/izvnredna-novina-po-sluchaya-chorata_news670267.html

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име