Intrigi.bg Актуално Forbes представи братята Домусчиеви като „първите български милиардери“

Forbes представи братята Домусчиеви като „първите български милиардери“

159
0

„Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска”. Това е заглавието на обширна статия на престижното американско бизнес издание „Форбс”, посветена на българските предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви.

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара.

Базираната в България Huvepharma в София е шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г.

Това помогна на собствениците й – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, пише американският Forbes в голяма статия, посветена бизнеса на братя Домусчиеви със заглавие: „Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“

„От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.

Но двамата братя, за които светът не знае почти нищо, не искат – поне засега – да отварят за публичен преглед бизнеса си.

Forbes изчислява, че Кирил Домусчиев (52) и по-малкият му брат Георги (49) имат състояние от по 2.1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.

Изданието обяснява, че братята са спечелили стотици милиони през последните няколко години:

– Една от доходните им сделки е за медийната група около телевизия „Нова“ (купена за 219 млн. долара през 2019 г. и продадена по-малко от две години по-късно за 340 млн. долара).

– Значителни доходи се очакват от „Хювефарма“ заради засиленото търсене на ветеринарни продукти по света – групата е 77% от богатството на братята и приходите ѝ миналата година са достигнали 658 млн. долара, увеличение с 21% спрямо 2018 г.

– Участието им в „Навибулгар“ – следващият по важност актив, може да донесе тази година 281 милиона долара, което е увеличение от 78% или 30-35% от приходите на „Адванс пропъртис“ за 2021 г.

– Доходността от корабните им превози се увеличава и от това, че получиха през 2012-2013 г ключова концесия за два терминала на пристанище Бургас и през 2019 г. тя бе удължена до 2065 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име