Intrigi.bg Актуално FinCEN: Схеми за милиарди долари, извършвани с благословията на банки

FinCEN: Схеми за милиарди долари, извършвани с благословията на банки

251
0

Сенчести сделки и транзакции за милиарди долари – звучи като нещо, което се случва изцяло в сивия сектор, но всъщност в схемата са замесени имената и на някои от най-големите световни банки.

Това сочи доклад, наречен FinCEN, в изготвянето на който са взели участие 88 държави.

Мрежата от банкови сметки е била използвана за прехвърлянето на огромни капитали от Русия към Запада и от Запада – към САЩ, а директор на една от банките, участвали в схемата, дори е оглавявана от братовчед на президента Владимир Путин.

Неконтролируемото движение на мръсни пари без ясен произход на пръв поглед не е непосредствена заплаха за световната сигурност.

Последиците от него обаче са дълбоки, тъй като наркотрафиканти, контрабандисти и съучастници в Схеми на Понци пренасочват печалбите си извън обсега на властите, а капиталите на корумпирани лица нарастват главоломно. Властта на последните е подпомагана и от банковата система и силните на деня, които благосклонно си затварят очите за случващото се.

Всичко започва още през 2019 г., когато американският сайт BuzzFeed News стига до огромна база данни за тайни финансови преводи в Министерството на финансите в САЩ и ги споделя с Международния консорциум на разследващите журналисти. Именно това са досиетата FinCEN.

Следват месеци на разследване, в което се включват 400 журналисти от 88 държави, които анализират изтеклите записи, провеждат интервюта със службите и с жертви на финансови измами и преглеждат подробно събраните за периода 1999-2017 г. данни.

Изводите от досиетата хвърлят тревожна светлина върху сложната схема, която носи след себе си сумата от 1,7 млрд. евро, разпределени в подозрителни фондове и съмнителни банкови транзакции.

Самите престъпници са измислили десетки начини за пране на пари, посочва финансовият анализатор Греъм Бароу.

Бароу, който е специалист именно в схемите за пране на пари, допълва, че банките имат огромна роля в тази дейност, защото именно те са институциите, които придвижват финансовите средства и се грижат те да са на сигурно място. А накрая, казва експертът, всички плащаме цената, защото парите идват от данъците ни.

В случая с FinCEN сред замесените банки са и имена като JPMorgan, Barclays и Deutsche Bank, както и руската ВТБ Банк.

Някои от потенциално корупционните плащания, изтекли чрез FinCEN, доказват създаването на компании-фантоми от световен мащаб, чрез които биват изпирани парите, но включват и сделки за оръжие и за наркотици.

Сред имената, които фигурират в досиетата, е и това на Пол Манафорт – бивш ръководител на кампанията на Доналд Тръмп, известен с връзките си с украински и руски бизнесмени. Оказва се, че Манафорт е получил 12,7 млн. долара, които не са документирани или декларирани по никакъв начин от него, а източникът им е украинската Партия на регионите.

JPMorgan, една от най-популярните американски банки, пък е спомогнала за прехвърлянето на над 1 млрд. долара между отделни банкови сметки, част от които са с напълно непроследим собственик.

Бароу обяснява, че всеки може да регистрира своя компания в САЩ, Великобритания или друга европейска държава и след 10 минути има опцията да отвори банкова сметка на въпросната компания. След това няма никаква законова пречка да се извършват транзакции от и за въпросната банкова сметка и всичко да изглежда на пръв поглед законно.

Такъв е случаят с Манафорт и негова компания-фантом, между която JPMorgan е извършвал прехвърляния на големи суми пари. Подобна е ситуацията с руската ВТБ Банк, която е пренасяла пари между отделни банкови сметки, повечето от които са на фирми-фантоми.

Когато транзакциите са между твърде много лица и компании, произходът им става почти невъзможен за следене, особено ако по-голямата част от средствата се пренасочват към офшорни сметки.

Често като се натрупат твърде много транзакции, които включват едно и също име, за да се отвлече вниманието, участниците започват да използват други имена – на съпрузите си, родителите си и дори децата си.

Манафорт например е използвал името на съпругата си като получател на част от преводите.

Големите банки от своя страна не срещат почти никакъв натиск съмнителните транзакции да се разглеждат и анализират по-внимателно. Така превенцията на подобни схеми става почти невъзможна без сериозна държавна намеса и регулации.

Бароу също е категоричен, че без помощта на медиите като BuzzFeed тези колосални измами нямаше да видят бял свят, а щяха да продължават да се извършват, не без благословията и нехайството на банките.

Той казва в заключение, че не вярва на правителството, че ще се справи с проблема, поне не и за момента. Единствената му надежда е разследванията като това да стават все повече и повече, за да може цялата истина да излезе наяве.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име