Intrigi.bg Политика EurActiv, Брюксел: Меркел треснала вратата от яд на Бойко

EurActiv, Брюксел: Меркел треснала вратата от яд на Бойко

638
0

Ангела Меркел е била толкова разярена от опозицията на договореното от нея на срещата на Г-20 по кандидатурите за висшите постове в ЕС, че е треснала вратата на вътрешна среща на лидерите от ЕНП, пише брюкселският сайт EurActiv.

Припомняме, че българският премиер Борисов, заедно с колегите си от Ирландия и Хърватия неочаквано се присъединиха към Орбан, за да не мине кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия.

После, явно уплашен от логичната гневна реакция на Меркел, нашият министър-председател промени позицията си. Но, както 19 минути писа вчера: това няма да се забрави.

Френският президент Еманюел Макрон, който в понеделник не скри гнева си по отношение на премиерите на малки държави, скочили срещу договорката му с Меркел на Г-20, и каза на нарочна пресконференция „да не му се мяркат пред очите”, а в тяхното число влиза и Борисов, отправи и във вторник сериозни критики. Той каза, че „разделената ЕНП разделя ЕС” и директно обвини управлявалата 2 мандата общността партия, в която е ГЕРБ, че е „виновна за лошия имидж на Европа”. Според него именно ЕНП прокара за 10 г. разделението между Изток и Запад в ЕС, което пречи на 4 събирания 28-те да не могат да изберат 4 ръководители на основните институции в Съюза.

Испанският премиер Педро Санчес, който участва в споразумението на Меркел и Макрон от срещата на Г-20 като най-влиятелен премиер от социалистическото семейство и водач на третата най-голяма нация в ЕС, също не спести критиките си към малките играчи, сред които Борисов, нарушили вече договореното разпределение на 4-те главни поста в Съюза. Той отправи основните хули към ЕНП, чиито представители са те. „Да не се уважи споразумението, което вече беше постигнато, беше удар, провокиране на институционална криза в целия Съюз, както и между Съвета и Парламента. Трябва да избягваме шоуто и да търсим споразумения”. Санчес се сдоби с 2 гласа в Европейския съвет вчера, след като гръцкият премиер Ципрас се прибра у дома и му възложи своя вот. В Гърция в неделя има предсрочни избори.

ъпредседателката на групата на Зелените в Европарламента Ска Келер отправи основателно питане към Европейския съвет. Защо премиерите на страните, събрани в Европейския съвет, решават кои да бъдат ръководителите на Съюза, включително на неговото Народно събрание? Не е ли логично това да се прави в Европейския парламент, както става във всяка от 28-те държави. И наистина депутатите в тях, а не някакъв съвет на областните управители примерно, избират премиера, външния министър на общността и собствения си шеф.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име