Intrigi.bg Крими 8 задържани за търговия с кръв и отправени заплахи

8 задържани за търговия с кръв и отправени заплахи

261
0

Осем души са задържани за 72 часа и са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирана търговия с кръв и кръвни съставки, съобщават от Софийската градска прокуратура. 

Арестите идват след разследване на NOVA, в което ви разказахме за незаконната търговия с кръв пред Националния кръвен център в София, както и за заплахите, които получават тези, които искат да дарят безвъзмездно. 

Крими :: 8 обвинени за търговия с кръв в София :: Monitor.bg

От Софийската градска прокуратура съобщават още, че са образували досъдебни производства за отправени заплахи срещу доброволните дарители. 

След излъчването на репортажа по NOVA са установени хората, които ви показахме. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв.

Във вторник сутринта са открити и задържани още шестима души, за които има доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се пред Националния кръвен център.

Днес осем души са привлечени към наказателна отговорност за „нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел“.

Участниците в репортажа са привлечени в качеството на обвиняеми и за принуда. Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име