Intrigi.bg Актуално 669 са случаите на COVID-19 у нас

669 са случаите на COVID-19 у нас

182
0

21 души са новите инфектирани, от тях в болница са постъпили 10. Общо 669 души са заразени с коронавируса. Активни са 573 случая. Това съобщи ген. Мутафчийски на редовен брифинг. 

Само в София има още 12 заразени – 9 са амбулаторни, има двама в „Пирогов”, един в „Света Анна”. В Кюстендил има трима нови пациенти, от които двама са в Кюстендил, един е в Дупница. В Пловдив са двама. В Хасково и в Стара Загора също има по двама.

От медицинския персонал няма нови установени случаи.

35 души има в интензивни отделения. 230 са общо в болници, като 147 са в София.

Излекувани са общо 68 – 45 мъже и 23 жени. Починалите са 28 души. 

Във ВМА има 4-ма души, които са надхвърлили 28 дни боледуване и все още вирусът не е изчистен, заяви ген. Мутафчийски. Днес Националният оперативен щаб беше в разширен състав, а лекарите от първа линия, които се борят с COVID-19 завиха, че проблемът е много сериозен и отправиха апел хората да бъдат по-отговорни и да спазват наложените мерки. 

„Няма смисъл да търсим Бог в църквите, той и сега е тук при нас… Нека не превръщаме дните за празнуване в дни за умиране… Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да ви дадат 200 бройки. Хората, ходейки по улиците, сякаш искат да ни придадат някаква Божия роля – ние да решаваме кой да живее и кой да умре…

Нека да не превръщаме болниците в морги. Ние сме притеснени, в нашите очи вече се вижда страх. Той е породен от разговорите, които водим с нашите колеги по света. Те ни показват много лоши картини. Нека да запазим това, което постигнахме като резултат… Нека да си останем по къщите и Бог ще бъде с нас“, това заяви проф. д-р Костадин Ангелов.

Д-р Асен Меджидиев призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците.

„Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора, покъртително е. Като лекари сме виждали ужасни неща, но това сериозно ни разстройва. Призовавам хората – да не се удавим накрая, след всички тези прекрасни мерки“, заяви той.

„Тревогите на моите колеги и на Щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях“, обясни ген. Мутафчийски и отново призова да си останем вкъщи.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име