Intrigi.bg Актуално 522 са заразените с COVID-19 у нас, още една жертва

522 са заразените с COVID-19 у нас, още една жертва

226
0

Вече 522 са случаите на заразени с COVID-19 в България съобщи на редовния си сутрешен брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, директор на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса и директор на ВМА.

Новите случаи са 24 за изминалото денонощие, излекувани са 37 пациенти.

13 от новите случаи са в София, в столицата 308 са общо заразените, от които 111 са в болница, 19 са интубирани. Няма нова област с положителен случай на коронавирус за изминалото денонощие.

За изминалото денонощие починалите са четирима. За мъж в „Пирогов“ не е било съобщено вчера, защото пробата му е излязла късно снощи.

Смъртните случаи са общо 18.

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури. От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 23 души.

Регистрираните случаи по административни области:

Благоевград – 15; Бургас – 24 (има и заразено момче на 17 години); Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4.

Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната.

„Смъртността в Европа е 5%.

Прогнозите на Китай за 2-3% смъртност не се оправдаха в Европа. Може би защото в Европа е по-застаряващо населението или защото заболяването е по-агресивно тук. Единственото, което дава резултат е физическото дистанциране и изолацията“, повтори отново ген. Мутафчийски.

„Профилактика за заболяване, което няма лечение, е много трудно да се даде“, каза ген. Мутафчийски, като отново подчерта, че единствените доказани мерки, които дават резултат, са физическото дистанциране и изолацият

Утре се открива лаборатория в „Пирогов“ с PCR технология. Тя ще работи с учени от БАН. В болница „Св. Анна“ започва да работи лаборатория с генетични методи, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

„Очакваме увеличение на болните, които ще трябва да се изследват, хората с пневмонии.

Първите случаи на прояви на заболявания в сестри, санитари, лекари, гърло, запушен нос, температура, веднага се изследват, за да се вземат мерки. Изследваме само тези, които са били в контакт с болния“, добави Кантарджиев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име