Intrigi.bg Булевард 50 г. от кончината на Джими Хендрикс

50 г. от кончината на Джими Хендрикс

320
0

Великият музикант умира в хотелска стая

Богът на китарата свири на колене, по гръб, дори с език

На 18 септември светът отбеляза 50 години от смъртта на най-видния представил на трагичния “Клуб 27” – Джими Хенрикс, смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на рок музиката. Както е известно, “Клуб 27” е общото название на група световноизвестни музиканти и певци, повлияли значително развитието на музиката и починали на възраст 27 години като Джими Хенрикс, Браян Джонс, Робърт Джонсън, Джанис Джоплин и други при понякога странни или неизяснени обстоятелства.

В ръцете на Джими Хенрикс китарата крещи, говори, плаче, заеква от отчаяние, смее се – с една дума, превръща се в едва ли не живо същество. Досега не е казано, че някой друг е по-голям от Джими. Затова и експертите на водещото световно музикално списание “Rolling Stones” не се двоумиха кой да е Китарист №1 на всички времена. Имаше въпроси около Китарист №2, но в крайна сметка това беше Ерик Клептън – близък приятел на Джими Хендрикс.

Американският китарист, певец, текстописец и продуцен Джими Хендрикс е роден в Сиатъл през 1942 г. Още като дете е луд по китарата. Започва да свири в множество R&B групи. В средата на 60-те години работи като поддържащ музикант на различни изпълнители като Би Би Кинг, Литъл Ричард и Къртис Найт.
Когато бас-китаристът на “Енимълс” Чаз Чандлър вижда и чува Хендрикс в легендарното “Cafe Wha?”, си казва: “Ще направя звезда от този тип.” 

Чандлър го отвежда в Англия, урежда му договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата “The Jimi Hendrix Experience” с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл. Джими свири блус соло и рифове със страст и плам, нечувани и досега. Цялото му тяло трепти с всяка нота, той размахва бедра, коленичи, ляга по гръб, многократно свири цели пасажи със затворени очи. Като шоу ефект той обича да свири с китара над главата си. В даден момент на екстаз той потрошава своя Fender Stratocaster в усилвателите или го запалва с бензин.

Връщайки се в САЩ, Хендрикс и екипът му около продуцента Еди Крамър създава собствено студио в Ню Йорк за милион долара, наречено “Electric Lady”. Успехът на самостоятелно продуцирания от него трети албум “Electric Ladyland” му носи позиция №1 и го превръща в най-добре платения музикант на своето време.

Заедно с новосъздадената “The Band of Gypsys”, Джими продължава да следва последователно артистичната си визия и да разширява границите на звуците и музикалните стилове. Хендрикс изнася последния си концерт на германския остров Фехмарн в Балтийско море.

На сутринта на 18 септември 1970 Джими Хендрикс е намерен мъртъв в апартамент на хотел “Samarkand” в Лондон, в който е прекарал нощта с германската си приятелка Моника Данеман. След направената аутопсия, официалната версия за смъртта на Хендрикс е, че е починал от задушаване, докато е под въздействието на барбитурати. По-късно Данеман разкрива, че музикантът е взел 9 от нейните приспивателни, което е 18 пъти над препоръчаната доза.

Звездната кариерата на великия Джими Хендрикс продължи само четири години. Но за това кратко време той промени завинаги свиренето на китара с новаторската си сила и креативност. Най-популярните му парчета са “Voodoo Child” и особено “Little Wing”, които са изпълнявани неведнъж от Стив Вай, Стинг, Ерик Клептън и Стиви Рей Вон.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име