Intrigi.bg Мистерии 5 мистерии за Древен Египет

5 мистерии за Древен Египет

327
0

Всеки е виждал фотографии на различни феномени в Египет. Те, с техните внушителни размери, са повод за възхищение и удивление. Някои хора даже имат късмета и щастието да им се насладят на живо. Пирамидите обаче са много повече от туристическа атракция. С развитието на науката ставаме свидетели на все по-нови и по-нови открития, които ни карат да си задаваме множество различни въпроси.

1. Скрити стаи в Голямата пирамида в Гиза 

През 1993 г. роботът Upuaut 2 намира малка врата в южната шахта на пирамидата. За нея по-късно е открито празно пространство и още една врата. През 2010 г. модернизираният робот Djedi заснема снимки зад първата врата, на които се виждат медни дръжки и рисунки с червена охра.Освен това, въпреки че никой не е влизал в шахтата в продължение на 9 години, по стените и тавана са се появили нови драскотини.

2. Колко е стара всъщност Голямата пирамида 

Според каменния надпис Стела, открит в Гиза през 19 в., Куфу поръчал Сфинксът да бъде възстановен, а не построен. Това, заедно с браздите по тялото му, които са резултат от ерозия в продължение на над 8 000 години, поставя съмнение за възрастта на Голямата пирамида. Смята се, че Сфинксът е построен след нея.

3. Термична мистерия

Инфрачервените термографски изследвания от 2016 г. показват необясними кухини под Голямата пирамида, както и в близост до върха ѝ. Съществуват предположения, че долните кухини са или някаква неоткрита досега камера, или подземен проход. Египетското министерство на антиките още не е дало коментар.

4. Технологията за построяването на пирамидите 

Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че блоковете са изляти директно един върху друг от своеобразен варовиков бетон и това може да обясни тяхното тегло и липсата на пролуки между тях. Въпреки това геолози и палеонтолози са на мнение, че блоковете са обработени седиментни скали, оспорвайки теорията на Давидовиц. Към момента учените не могат да се спрат на нито една хипотеза.

5. Проклятието на гробницата на Тутанкамон 

Когато изучава гробницата през 1922 г. Хауърд Картър и колегите му откриват текст, разказващ за тежко наказание. То щяло да се изпълни, в случай че някой дръзне да отвори вратите на гробницата. Самият Картър не вярвал в него, но в периода до 1930 г. били докладвани 22 смъртни случая сред присъстващите и техните семейства при отварянето на гробницата. Все още няма сигурно обяснение за „проклятието“. Единствената теория е за отрова, намираща се по стените на гробницата и по саркофага.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име