Intrigi.bg интриги 5 бона да живееш в дома на Дража Вълчева

5 бона да живееш в дома на Дража Вълчева

237
0

На 26 май се навършиха 5 години от смъртта на БКП функционерката Дража Вълчева. Желязната лейди на комунистическата партия почина през 2016 г. след инсулт, който я покоси по време на съня ѝ.

След големите промени фаворитката на Тодор Живков бе изпаднала в изгнание. До последния си дъх тя отказваше всякакви медийни изяви, общуваше с тесен кръг от хора и странеше от политическите процеси в БСП. Рядко ветераните в партията я засичаха на сбирките си. До края на живота си Дража живееше в емблематичния си апартамент в близост до Докторската градина в София, личен подарък към нея от бившия първи. Тя редовно можеше да бъде видяна на разходка в парка с приятелки и с верния ѝ помощник – бастуна.

След смъртта ѝ наследниците ѝ не обявиха имота за продан, както се случва обичайно с домовете на повечето известни българи. От няколко месеца насам обаче огромният апартамент си търсел наематели, споделят съседи на Вълчева. Заради внушителните размери от близо 170 квадрата, отличната локация и аристократично обзавеждане с почти антикварна стойност наемът възлизал на над 2 хиляди евро месечно, или около 5 бона.

Все още не са се намерили мераклии да се настанят в прословутото жилище, но наследниците на Дража не давали зор, тъй като не са зле финансово, а тъкмо обратното. Единственото ѝ дете е дъщеря ѝ Саша, която удря шестица от тотото с брака си с бизнесмена Пламен Грозданов, който е и дипломат и бивш посланик на България в Москва. Той стартира бизнес кариерата си в производството на вино „Домейн Бойар“. Днес Грозданов е изпълнителен директор на Съюз „Произведено в България“ и зад гърба си има цяла бизнес империя. Заедно със Саша имат двама синове. Щерката на Дража, която всъщност е основен неин наследник, успява да се опази от интереса на медиите към себе си и е известно име само в научните среди. Саша е дългогодишен кадър на БАН, където е сред най-влиятелните фигури в Института за икономически изследвания. Автор е на редица учебници, а напоследък пише разработки за селскостопанския сектор.

За близо четирите десетилетия, в които Дража Вълчева е във властта, тя не дава нито едно интервю. Проговаря пред медиите единствено през 2012 г., когато признава, че взема пенсия от 300 лева, но дъщеря ѝ се грижи за нея изцяло и ѝ купува всичко, от което има нужда. След демократичните промени тя е изключена от БСП, но понякога ходи на сбирки на партията.

Любопитна подробност е, че умира на една и съща дата с друга червена легенда – Цола Драгойчева. Тя също издъхва на 26 май, но през 1993 г. Съдбата на нейното наследство е далеч по-неясна. Синът ѝ Чавдар, който се славеше като талантлив сърдечен хирург, си отиде още преди 20 години. И досега е мистерия в чии ръце е оставил жилището на майка си Цола на столичния булевард „Васил Левски“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име