Intrigi.bg Актуално 39 нови случаи на COVID-19, петима са починали

39 нови случаи на COVID-19, петима са починали

169
0

Според информацията на Единния информационен портал при направени 1407 теста през изминалите 24 часа са регистрирани 39 нови заразени с COVID-19, което е с 59 по-малко заболели в сравнение с вчера.

5-ма са починалите за същия период от време, а броят на жертвите на пандемията у нас е 676 души.

Активните случаи в момента са 4256, от които в болници се лекуват 766 души, а 54 са в интензивни отделения.

32 вече станаха заразените с коронавирус в дома за възрастни хора  в сунгурларското село Славянци.

В средата на седмицата бяха открити 18 случая, а в неделя пробите са показали още 14 новозаразени, като  8 от тях вече са настанени в болници в Бургас.

От община Сунгурларе съобщиха, че домът продължава да е под карантина.

Първите случаи на заразени с коронавирус в дома за стари хора с деменция бяха регистрирани на 1 септември. 5 дни по-късно броят им вече е 32-ма. Част от болните вече са в болница.

„На територията на общината има два дома за възрастни. Специално в този дом това е втори инцидент. От 32-ма заразени, 8 са в болница. Взехме мерки – тук ще битуват 27 човека, четири от тях са с отрицателни PCR тестове и са изолирани“, обясни кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов в ефира на NOVA.

Той е на мнение, че заразата в дома е тръгнала от служител в дома, който е продължил да работи, въпреки, че е имал симптоми.

Кметът е категоричен, че ще направи всичко възможно да се овладее ситуацията, но призова за по-сериозно спазване на мерките.

„Тези неща произтичат оттам, че някой някъде не си е свършил работата. Имаме абсолютно всичко – консумативи, маски, дезинфектанти. Но явно някъде не се извършват тия неща, не се спазват хигиенните изисквания“, смята д-р Кенов и обяви, че ще поиска смяна на ръководството на дома.

Кметът ще сезира и Агенция „Социално подпомагане“ заради случая.

Както в сградата – огнище на коронавирус, така и в цялата община ще извършва пълна дезинфекция. На жителите на дома днес ще бъдат направени изследвания.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име