Intrigi.bg Актуално 336 политици крият милиони в офшорки

336 политици крият милиони в офшорки

248
0

Стотици световни лидери – бизнес, политически и религиозни, знаменитости, наркотрафиканти са укривали милиони долари и покупки на луксозни имоти и предмети в офшорни данъчни убежища през последния четвърт век.

Това разкри Международният консорциум на разследващите журналисти в доклад, озаглавен “Досиетата Пандора”. Консорциумът, чиято мрежа включва близо 300 разследващи журналисти в над 100 държави и около 100 други медийни партньори, стана широко известен в началото на 2016 г., когато публикува “Панамските документи”, които също разкриха как политици и бизнесмени укриват средства в данъчни убежища.

В новите “Досиета Пандора” присъстват имената на 336 политици от цял свят, сред които 35-ма бивши и настоящи правителствени и държавни ръководители. Твърди се, че в списъка са и двама български политици, но подробности за тях още не са съобщени, като се очаква такива да има до няколко дни. Освен това 174 компании от списъка са свързани със собственици от страната ни.

Друга връзка с България е сръбският министър на финансите и бивш кмет на Белград Синиша Мали. Според “Досиетата Пандора” той е бил собственик на 24 луксозни апартамента по българското Черноморие в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови. Още през 2015 г. Мали обвини журналисти в лъжа за публикувани материали, че притежава тези имоти.

Сред действащите политически лидери в “Досиетата Пандора” е Андрей Бабиш – премир на Чехия, в която в края на седмицата предстоят парламентарни избори. Твърди се, че той е вложил 22 милиона долара във фиктивни компании, чрез които е финансирал покупката на голям имот в Южна Франция. “Очаквах да изкарат нещо точно преди изборите, за да ми навредят и да повлияят на вота в Чехия”, написа в туитър Бабиш след оповестяването на списъка.

Макар да не е споменат лично в “Досиетата Пандора”, руският президент Владимир Путин също е заподозрян в укриване на авоари – в Монако чрез свои сътрудници, които се смятат за подставени лица.

Бившият британски премиер Тони Блеър пък е уличен, е придобил викторианска сграда на стойност 8,8 млн. долара, като купил офшорна компания на Вирджинските острови, в която в момента се помещава кантората на съпругата му Чери. Така той си спестил 400 000 долара данъци, пише още в “Досиетата Пандора”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име