Intrigi.bg Крими 30 българи в наркокартели! Работят за мексиканци и италианската Ндрангета

30 българи в наркокартели! Работят за мексиканци и италианската Ндрангета

134
0

Близо 30 българи работят за международни наркокартели. Те са на средно и по-ниско ниво в йерархията на групировките и основно се занимават с логистика и транспорт, казаха от ГДБОП пред „Телеграф“.

По оперативни данни най-много наши бандити са засичани да действат към италианската Ндрангета и два мексикански клана, като единият е на синовете на Ел Чапо. Според антимафиоти българи били замесени и в наркотрафик от Латинска Америка към Германия и Нидерландия, но не можели да се мерят с нивото на Кокаиновия крал Брендо.

Партньорски служби са давали информация на ГДБОП, че българи са засичани в крайморски курорти на Испания. „Кокаинът от Латинска Америка към испанските брегове се пренася основно с яхти. Вече по-големите количества за сърцето на Европа се транспортират с контейнери, натоварени на кораби. Обикновено тези плавателни съдове спират на пристанище Ротердам и оттам, ако не бъдат хванати, количествата се разпределят към държави от Западна Европа“, обясниха антимафиоти. Българите в тези наркокартели не са известни на полицията у нас, влизали са само в полезрението на специалните служби зад граница, но реално те не извършвали престъпления на наша територия. Така преди две години в Италия при мегаакция срещу Ндрангета бяха задържани и няколко нашенци, които играели ролята на перачи на пари на мафиотите. Те държали и ресторанти, и барове, през които се изпирали парите от наркотици. Малко по-късно при операция на Европол в Бавария, Италия и България също бяха ударени бандити, сред които и нашенци.

Малко след ковид пандемията картелите започнали да се разплащат основно през системата Хавала, която дотогава се ползваше основно за нелегални преводи за тероризъм, трафик на бежанци и оръжие. „Вече никой не носи пари с куфарчета и чували. Всичко минава през системата, а се засича от партньорите и че се прави размяна на стока. Например турски картели дават хероин срещу големи пратки кока или амфети. От своя страна мексиканците искат предимно пари и качествена трева, която пък идва от Европа“, обясняват антимафиоти.

Кило хероин 6 бона у нас, в Англия – 80 000 паунда

Една от държавите, в които трафикът на дрога ставал по-сложно, е Англия. Основната причина е, че страната излезе от ЕС, проверките са засилени, а и трябвало да се пресичат доста граници. Това наложило и цената на хероина например да скочи до небесата. По оперативни данни на ГДБОП килограм от кафявия прах на Острова вървял по 80 000 паунда, докато у нас варирал между 6 и 8000 лв. Именно разликата в цената карала доста българи да опитват да внасят наркотици там. Ролята им била обаче по-скоро на мулета и шофьори на бусове, а не на мастити играчи в наркобизнеса.

Дуото от „Верила“ още в ареста

Двамата български моряци от кораба „Верила“ все още са в ареста, писа Irish times. Плавателният съд беше задържан в Ирландия на 19 декември, а на борда му беше открит кокаин за 21 млн. евро. Първоначално шестима мъже от екипажа бяха задържани, но само двама са оставени за постоянно в ареста.

Според местното издание нашенците са по две обвинения – за притежание на кокаин с цел продажба и за лично притежание на белия прах. Според разследващите бялото злато, както е известен този вид наркотик, е бил разпределен в големи пакети. Всеки от тях е бил в спасителна жилетка. Целта била да се хвърлят в открито море, а след това да се приберат от яхта или по-малко корабче.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име