Intrigi.bg Политика 2020 г. – Властта все е на ръба да падне, но пък...

2020 г. – Властта все е на ръба да падне, но пък всички я подпират

317
0

Медии се обърнаха към философи, политолози и социолози да оценят политическата 2019 г. и да направят прогнози за 2020 г. Днес пред читателите са отговорите на политолога проф. Евгений Дайнов за новата година

Каква политическа година очаквате?

– Фрустрираща. Очаквам мащабно разпищолване на участниците в модела на номенклатурата, безогледни нарушения на законите, присвояване на ресурси, превземане на фирми, нарастващ тормоз над несъгласни, изтребление на природата и източване на язовири (което е очевидно новото им хоби). Срещу това очаквам да се появява епизодична и неефективна съпротива, която обаче да продължи да функционира на принципа на припламванията. Очаквам нашите партньори от ЕС да продължават да не постигат мащабни резултати с натиска си върху режима в България, макар да очаквам все пак този натиск да продължи. Няма как дори фон дер Лайен да намери ефективен начин източноевропейските сатрапи да бъдат оставени съвсем на спокойствие.

На този фон очаквам да продължи позорната поредица от предателства на интелектуалци, аналитици и демократични политици, които да изоставят функциите си на критичен коректив на властта срещу придобиването на порции във властта. В края на 2019 наблюдавахме масовизиране на това явление; то очевидно тепърва набира скорост.

Какво очаквате от ГЕРБ?

– Да продължи да е на власт. Парадоксът е, че от самото начало на сегашния си мандат властта на ГЕРБ се „клати“; мандатът отдавна трябваше да е прекратен предсрочно. Но през цялото време ефективната опозиция срещу ГЕРБ отслабва по-бързо, отколкото самото управление. Така се получава картината, вече позната от управлението на Любен Беров: властта е все на ръба да падне, но затова пък всички наоколо усърдно я подпират, за да не падне.

На какво се дължи влиянието на ВМРО? Ще има промени при т.нар. Патриоти?

– По време на европейските избори се видя, че ВМРО просто успява да събере в себе си гласа на всички фашисти, ксенофоби и човекомразци – гласове, дотогава разпръснати из няколко формации. На местните избори обаче се видя, че това не води до някакво голямо нарастване на подкрепата за ВМРО. Тази партия има реална власт дотолкова, доколкото успешно изнудва Борисов.

Колкото до онези рядко невъзпитани ксенофоби, които наричат себе си „Обединени патриоти“, картината е ясна: „Атака“ отиде на бунището на историята, натам върви и НФСБ. На сцената явно ще остане ВМРО, но с влияние, много по-малко от съвкупното влияние на ОП през 2017 година. Възраждащият се източноевропейски фашизъм вероятно ще ни подмине; проблемът ни ще бъде авторитарното управление на номенклатурния модел.

Възможно ли е формации като „Възраждане“ да играят роля в национален мащаб?

– Има някаква възможност, ако съберат целия „русофилски“ (т.е. путинофилски) вот и повторят популизма на „Воля“.

Ще излезе ли извън София „Демократична България“?

– …или как несполучливият израз „жълтопаветна общност“ се обърна срещу своите автори, имиджово затваряйки ДБ в „жълтите павета“. Истината е, че извън София имаме упорито политическо, идейно и организационно присъствие на ДСБ, епизодично – на Зелените и пренебрежимо – на „Да, България“. Макар предимно чрез ДСБ, налице е основата за изграждане на значимо национално присъствие на цялата коалиция. Въпросът е нейното ръководство да разпознае тази ситуация и да има уменията да надгражда над нея, вместо (както често се случва) да ми се цупи за горенаписаното.

Предстои конгрес на БСП. Какво ще стане с тази партия?

– Под ръководството на Корнелия Нинова БСП е най-ефективният съюзник на ГЕРБ. Първо, деградира по-бързо от ГЕРБ и така отслабва натиска върху властта; второ – лута се между различни варианти на компрадорски капитализъм и национал-социализъм, без изобщо да усеща духа на времето, който е ляв по един нов начин; трето – деградацията плюс идейната немощ дават като резултат нарастващ контрол на задкулисието, изградено от ГЕРБ, над БСП.

Перспективи пред тази партия, в сегашния й вид – няма. Което е лошо, тъй като единствено засилва властта на режима и следователно – заплахите за сигурността и качеството на живот на гражданите.

Нещо ново около ДПС?

– Новото е старото: продължаващо реално влияние върху властта и икономиката, далеч надхвърлящо всякакви реални изборни резултати. ДПС е вече партия, за която изборните резултати нямат съществено значение, тъй като нейната сила идва от други източници.

Как ще продължи Слави Трифонов след началото на партията и телезвизията?

– Макар да изглежда изхабен и нерешителен, има потенциала да повтори кратките политически кариери на Бареков, Яне Янев и Марешки.

Мая Манолова ще …

– Продължи да има поведение, илюстриращо поговорката „Шило в торба не стои“.

Какво очаквате от президента Радев?

– Да съумее, най-сетне, да осмисли събитията, които му се случват в политиката, като политически опит: да стане политик, какъвто продължава да не е.

Какво може да предизвика обществени протести?

– Всичко. Зависи от степента на изнервеност на публиката към съответния момент. А тя е доста изнервена напоследък.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име