Intrigi.bg Актуално 20 г. затвор за непълнолетни убийци? Санкциите непроменени от 70-те

20 г. затвор за непълнолетни убийци? Санкциите непроменени от 70-те

100
0

За тежки престъпления, извършени от непълнолетни, да има наказания като за възрастни. Такива промени ще бъдат направени по спешност в Наказателния кодекс след бруталното убийство на 18-годишната Андреа от с. Галиче.
Самопризнания за убийството направи 17-годишният Аксел, който по сега действащото законодателство може да получи до 12 г. зад решетките.

Адв. Димитър Марковски, който защитава интересите на семейството на убитата Андреа, посочи в „България сутрин“, че няма да бъде ревизирана цялата глава от Наказателния кодекс. По думите му идеята е свързана с отмяна на горната граница за определяне на максималното наказание за умишлени убийства, извършени от непълнолетни лица.

„Абсолютно съгласен съм и съм „за“ такава промяна. От 70-те години определените санкции не са променяни в Наказателния кодекс. Обществените отношения са променени, децата вече бързо съзряват“, коментира адв. Марковски.

Той обясни, че всеки експерт психиатър събеседва с лицето и дава крайно заключение дали обвиняемият е съзрял, както и какви са били подбудите за самото престъпление.

Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери, с които може да се работи по-продължително време.

„Тази горна граница от 30 години ми се струва доста висока за непълнолетните. Смятам, че 20 години горна граница е разумна и балансирана като наказание“, заяви юристът пред Bulgaria ON AIR.

Адв. Марковски е на мнение, че високата санкция е добра мярка за предотвратяване на тежките престъпления.

„Проблемът с наркотиците е много сериозен и е голям бич сред младите хора. Тези ужасяващи престъпления, в тяхната основа са тези болестни състояния, свързани с употребата на наркотични вещества. Те променят характера на младия човек. Наркоманията не е причина едно наказание да бъде смекчено. Напротив – неговата обществена опасност е още по-висока“, разясни той.

Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса.

„Специализираният затвор за непълнолетни се намира в Бойчиновци. Това е едно ужасно място, а от тези условия страда и самата администрация на затвора. Там трудно може да се постигне този превъзпитателен ефект, който е заложен в законодателството“, настоя той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2020/01/21/20-g-zatvor-za-nepylnoletni-ubiici-sankciite-nepromeneni-ot-70-te.436580

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име