Intrigi.bg Актуално 20 години след ужаса: Какво се случи на 11 септември 2001 г.?

20 години след ужаса: Какво се случи на 11 септември 2001 г.?

168
0

Съединените американски щати отбелязват 20 години от ужаса „11 септември“. Терористичната атака през 2001 година остава едно от най-травматичните събития на века не само за американците, но и за света. 

Годишнината съвпада с изтеглянето на американските войски от Афганистан, където през есента на 2001 г. започна войната като възмездие за атаките на „Ал Кайда“, пише NOVA.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на 11 септември, Джо Байдън отправи послание към американците.

Американският президент призова съгражданите си към единство в момент, когато страната му си спомня с болка за трагедията отпреди 20 години.

„Към семействата на 2 977 души от повече от 90 държави, убити на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Арлингтън и Шанксвил и хилядите други, които бяха ранени – Америка и светът почитат вас и вашите близки!“, заяви Байдън.

В предварително записаното обръщение от Белия дом президентът почете паметта на загиналите и ранените, както и героизма на пожарникарите, полицаите, медиците и всички, рискували или дали живота си в спасителните работи и възстановяването.

„В дните, които последваха 11 септември 2001 г., видяхме героизъм навсякъде. На места – очаквани и неочаквани. Видяхме и нещо твърде рядко: истинско чувство за национално единство“, допълни той.

Източник: GettyImages

Какви бяха целите?

Четири самолета, летящи над източната част на САЩ, бяха превзети едновременно от малки екипи похитители.
След това те бяха използвани като гигантски управляеми ракети, за да се разбият в знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон.
Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Първият удари Северната кула в 08:46 източно време (13:46 GMT). Вторият се разби в Южната кула в 09:03. Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци дим. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прах.

В 09:37 третият самолет унищожи западната стена на Пентагона – гигантския щаб на американската армия край столицата на страната Вашингтон.

Четвъртият самолет се разби в поле в Пенсилвания в 10:03, след действия на пътниците срещу похитителите. Смята се, че похитителите са имали намерение да атакуват сградата на Капитолия във Вашингтон.

Колко души загинаха?

Общо 2 977 души (без да броим 19-те похитители) са загубили живота си, повечето от тях в Ню Йорк.
• Всички 246 пътници и екипаж на борда на четирите самолета бяха убити;
• В кулите близнаци 2 606 души загинаха – тогава или по -късно от получените наранявания;
• В Пентагона са убити 125 души.

Източник: БГНЕС

Най-младата жертва е двегодишната Кристин Лий Хансън, която загива на един от самолетите с родителите си Питър и Сю. Най-възрастният беше 82-годишният Робърт Нортън, който беше на друг самолет със съпругата си Жаклин, пътуващи за сватба.

При удара на първия самолет приблизително 17 400 души са били в кулите. Никой не е оцелял над зоната на удара в Северната кула, но 18 успяха да избягат от етажите над зоната на удара в Южната кула.

Сред пострадалите има граждани на 77 различни държави.

Хиляди хора бяха ранени или по-късно развиха заболявания, свързани с атаките, включително пожарникари, които са работили сред токсични отломки.

Кои бяха нападателите?

Ислямска екстремистка мрежа, наречена „Ал Кайда“, планира атаките от Афганистан. Водена от Осама бин Ладен, „Ал Кайда“ обвини САЩ и техните съюзници за конфликти в мюсюлманския свят.

Деветнадесет души извършиха отвличания, работещи в три екипа от по петима и един от четирима (в самолета, който се разби в Пенсилвания).

Източник: GettyImages

Всяка група включваше някой, който е преминал обучение за пилот. Това било извършено в летателни училища в самите САЩ.
Петнадесет похитители бяха саудитци като самия Бин Ладен. Двама бяха от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан.

Как реагираха САЩ?

По -малко от месец след нападенията президентът Джордж Буш оглави нахлуването в Афганистан – подкрепено от международна коалиция – за изкореняване на „Ал Кайда“ и преследване на Бин Ладен.
Едва през 2011 г. американските войски най-накрая откриха и убиха Бин Ладен в съседен Пакистан.
Предполагаемият организатор на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед беше арестуван в Пакистан през 2003 г. Оттогава той е задържан в САЩ в залива Гуантанамо и все още чака процес.

„Ал Кайда“ все още съществува. Тя е най-силна в Африка на юг от Сахара, но дори и сега има членове в Афганистан.
Американските войски напуснаха Афганистан тази година след близо 20 години, предизвиквайки опасения сред мнозина, че ислямистката мрежа може да се върне.

Наследството от 11 септември

Безопасността на полетите беше засилена по целия свят през годините след 11 септември. В САЩ е създадена Администрация по сигурността на транспорта, за да се засили сигурността на летищата и самолетите.

Отне повече от осем месеца, за да се почисти „Ground Zero“ – мястото на падналите кули близнаци. Сега мемориал и музей стоят на мястото, а сградите бяха издигнати отново, но с различен дизайн.

Източник: БГНЕС

Завършеният централен елемент – Един Световен търговски център или „Кулата на свободата“ – дори е по-висок ( 541 м) от първоначалната Северна кула, която беше с близо 100 метра по-ниска.

Реконструкцията в Пентагона отне малко по-малко от година, като персоналът се върна в офисите си до август 2002 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име