Intrigi.bg Крими 17 г. след разстрела на прокурор Колев – неизвестен извършител и много...

17 г. след разстрела на прокурор Колев – неизвестен извършител и много недоказани слухове

2028
0
Дата: 28 декември 2002г.
Място: гр. София, кръстовището на ул. „Абоба“ с бул. „Пенчо Славейков“
Жертва: Николай Колев, прокурор

Привечер на 28 декември 2002 г прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев се прибира в дома си, освобождава охраната си. Жилището му е в района на „Пирогов“. Минути след като се е прибрал, Колев решава да излезе. Облечен по анцунг и маратонки той отива за нови батерии за дистанционното. Купува ги и си тръгва към вкъщи, но не стига до дома си.

Прокурор Колев е разстрелян в гръб.

10 куршума вадят патоанатомите от тялото на Николай Колев, един от тях – от главата на прокурора. Килърът – потънал в тъмнината, от която не е изваден и до днес.

Николай Колев е бивш шеф на Прокуратурата на въоръжените сили по времето на Иван Татарчев. По-късно се превърнал в дясна ръка на неговия наследник Никола Филчев.

Кой поръча разстрела на прокурора?

Няма следи към извършителя на покушението, но много версии се появиха в публичното пространство за евентуалните поръчители.

Година преди екзекуцията Колев преобърна отношението си към тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Колев се превърна в най-яростният му критик. Той обвинини прокурор номер едно в злоупотреба с власт, мокри поръчки. Също така изтъкна, че Филчев имал психични проблеми.

Не мина много време от обвиненията срещу Филчев и Колев беше арестуван. Заради притежание на наркотик и оръжие.

По-късно Колев беше оправдан от съда и възстановен на работа.

Враговете на Николай Колев

Като шеф на военните прокурори, Колев със сигурност си е създал врагове и сред полицейските среди, защото разследванията срещу полицаи бяха в правомощията му.

Според бивш шеф на антимафиотите във Варна, Колев арестувал богаташи, които да откупят свободата си срещу солени подкупи.

Сред градските легенди е и тази, че в годините, когато с Филчев си били близки, Колев вършел „мръсни поръчки“, сред които – изнудване на политици.

Основната нишка, по която тръгва разследването на прокурорското убийство е свързана именно с работата му. Но там разследването стигна до задънена улица.

Отмъщение на сръбската мафия?

В началото на 2002 г. в България е арестуван международният наркотрафикант Сретен Йосич. Холандските власти иска екстрадицията му. Като сценарий за касов филм звучи теорията, че Сретен Йосич трябвало да бъде сменен в килията с друг човек, за да избяга от холандското правосъдие. За целта били предложени 2 млн. долара. Скоро сърбинът е екстрадиран.

Затова се прокрадва теорията, че разстрелът на Колев е отмъщение на сръбската мафия. Парите били взети, но размяната не била направена.

Версията на вдовицата на Колев

Нанка Колева обвинява Никола Филчев за смъртта на съпруга си. Според нея в убийството на мъжа й са участвали Алексей Петров и тогавашният шеф на баретите Филко Славов. А килърът бил служител от специализирания отряд за борба с тероризма.

Докато в общественото пространство се носеха легенди за смъртта на Колев, а в действителността обвинението беше повдигнато срещу неизвестен извършител, семейството на прокурора осъди България в Страсбург. Преди 10 години наследниците на прокурор спечелила дело срещу държавата за неефективно разследване и  липса на процедура, която да позволява проверка и на главния прокурор за съпричастност в престъплението. В заключението пише, че разследването на убийството на Николай Колев е било водено повърхностно, неефективно и не е било независимо. Защото то е било под контрола на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, срещу когото има твърдения, че е поръчал убийството.

Показанията на бившия депутат Едвин Сугарев

Веднага след убийството бившият депутат Едвин Сугарев дава подробна информация с дати и имена, която е пряко свързана с идентифициране на виновните за убийството. Те насочват към главния прокурор Филчев.

И други свидетели разказват, че Колев им е споделял за заплахи от страна на Филчев. Прокурорът се страхувал, че обвинител номер едно готви покушение срещу него заедно с Алексей Петров.

Смъртта на прокурора остава загадка, обвита с много митове и легенди. А за Колев може би не случайно по онова време от двете страни на закона го споменават като “най-големият бандит сред юристите и най-добрият юрист сред бандитите”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име