Intrigi.bg Актуално 154 нови случая на коронавирус, 10 души починаха за 24 часа

154 нови случая на коронавирус, 10 души починаха за 24 часа

374
0

154 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа при направени 4 835 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в България, са общо 18 544, от тях 4 404 са активни. Излекуваните лица са 13 391, от които 150 са регистрирани за последното денонощие

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград – 29; Бургас – 9; Варна – 4; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Пазарджик – 7; Перник – 1; Плевен – 4; Пловдив – 9; Русе – 3; Силистра – 1; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 4; София град – 47; Стара Загора – 10; Търговище – 3; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 3.

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 744 пациенти с доказан COVID-19. 37 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система новият коронавирус е констатиран при 1036 медици, 9 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 

Излекуваните за денонощието са 150 души, с които от началото на пандемията стават 13 391. 

Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 749, новите случаи са 10.

Нарастващия брой на новозаразените с коронавирус в цяла Европа трябва да бъде приет като „сигнал за пробуждане“, заяви регионалният директор на Световната здравна организация, цитиран от BBC.

Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици броят на новите случаи се е удвоил в повече от половината европейски страни.

„Ситуацията е много сериозна“, каза той.

Предупреждението му идва на фона на над 30 млн. официално регистрирани случаи на коронавирус в света.

От появата на коронавируса в Китай в края на миналата година са починали повече от 942 000 души.

По време на свое изявление в Копенхаген в четвъртък, Ханс Клуге подчерта, че само през изминалата седмица са регистрирани 300 000 новозаразени в цяла Европа, както и че седмичните случаи са надвишили тези, съобщени през първия връх на заболеваемостта през март.

„Въпреки че тези цифри отразяват по-всеобхватни тестове, те също така показват тревожни темпове на предаване на заразата в целия регион,“ каза той.

Към момента все още не се наблюдава сериозен ръст при броя на постъпилите в болници и смъртните случаи в Европа, съобщава още BBC.

Единствено във Франция и Испания има възходяща тенденция.

Опасенията са, че по-младите хора, които са по-малко склонни да бъдат сериозно засегнати от заболяването, ако са заразени, понастоящем съставляват най-големия дял от новорегистрираните случаи на коронавирус и могат да разпространят вируса сред по-възрастните и уязвими групи.

Според СЗО има 5 милиона потвърдени случая и над 228 000 смъртни случая в цяла Европа от началото на пандемията.

„Можем да се справим отново“

По време на брифинга Ханс Клуге отбеляза, че мерките, въведени през пролетта и началото на лятото, са дали ясни резултати.

Той подчерта, че към момента знанията за това как най-добре можем да овладеем вируса са се подобрили от началото на пандемията.

„Един път вече се справихме, можем да се справим отново“, каза той.

По-рано тази седмица Ханс Клуге предупреди, че Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, като предупреди, че „ще стане по-трудно.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име