Intrigi.bg Мистерии 12 прекрасни имена черпят на Великден, спазва се свята традиция

12 прекрасни имена черпят на Великден, спазва се свята традиция

1002
0

Днес православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник за християните, наричан Празник на всички празници.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

  Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

  В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единение с Бога.

  Навръх Великден, според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак.

  На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

  „Христос Воскресе! Воистину Воскресе!“ – това е нашият победен поздрав за Възкресение Христовотова. Това са думите, които ще изричаме през следващите дни вместо поздрав. И когато казваме „Христос воскресе!“, ние отправяме на човек пожелание да живее вечно.

Великден се празнува в продължение на три дни. Играят се хора на мегдана, а момите и ергените връзват люлки и се люлеят, като пеят обредни песни. Посещават се родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий – Христос. Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава „Христос Воскресе“. 

Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

На Великден имен ден празнуват Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо. Всички тези имена произтичат от „велик“, какъвто е днешният ден.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/daydzhest/12-prekrasni-imena-cherpyat-na-velikden-spazva-se-svyata-traditsiya_news670914.html

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име