Intrigi.bg Политика 100 млн. лв. на вятъра! България е вън от Шенген

100 млн. лв. на вятъра! България е вън от Шенген

684
0

България е изхарчила над 100 млн. лв. през последните десет години, за да влезе в Шенген.

По време на първия си кабинет Бойко Борисов се похвали, че трябва да се боядиса едно КПП, за да ни приемат. Месеци по-късно избухналите протести попречиха на премиера и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да ни вкарат в Шенген. Това стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет от 6 март 2013 г..

И шест години по-късно правителството не разбира, че

Шенген не е само граници.

Това е доверие в определени служби, това е обмен на информация, това е борба с корупцията, това е някакви проценти на заловени и осъдени и т.н., защото идеята на Шенген е, че където и да направиш дадено престъпление на територията на тази зона, трябва да получиш едно и също наказание. Това е проблем за България. По тази причина продължава и мониторинга над София от страна на Брюксел.

Шенген има две функции.

Първата е да се създаде Европа без граници, в рамките на която придвижването е напълно свободно за гражданите на ЕС, за легални имигранти и за граждани на трети страни с „шенгенска виза“.

Втората функция изпълнява точно обратната роля – „затваря“ достъпа на трети страни към Шенгенското пространство. Западът ни посочва слабостта, а ние се хвалим с метри опъната тел и огради по границата.

По тези причини и Холандия продължава да е твърд противник на приемането на България в Шенген. Външният министър Стеф Блок в прав текст заяви в сряда в София, че е „нужен допълнителен напредък в борбата с корупцията“. Така той изрази опасенията на водещи страни в ЕС от ситуацията в родината ни.

Холандският дипломат не пропусна да отбележи, че България все още не може да гарантира и сигурността на външните граници на ЕС.

„Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол.

Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това.

Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система“, стриктно отбеляза нерешените проблеми холандският външен министър.

Трябва да признаем, че всеки бежанец, който влезе в България, се опитва да достигне до Холандия или Германия. Преди месеци България беше критикувана, че не споделя с партньорите си от Шенген информация за чужденци, които са получили български паспорт.

Освен това нашият закон се разминава значително със законите в западните държави. От новите българи не се изисква настоящ адрес в България, тоест могат да си живеят в Русия, Македония и където имат домове, а да ползват българския си паспорт за безвизово пътуване из ЕС.

Черна точка за България е разразилият се миналата година скандал, че срещу €5000 всеки може без проблем да се сдобие с български паспорт.

Вече 10 години България не може да влезе в Шенген. Основен мотив е корупцията.

Да припомним, че през март правителството на Бойко Борисов отпусна поредните 3 млн. лв. на МВР за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Така сумите, давани на вътрешното министерство по тази линия през последните 10 години, надхвърлиха 100 млн. лв.

Страната ни не похарчи толкова пари за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно.

От своя страна ЕК ни дава целево €160 млн. за охрана на границата. В същото време бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв.

Освен от Холандия премиерът Бойко Борисов получи и от ЕК критики за корупцията. В доклада си за семестъра от Брюксел настояват София да обърне повече внимание на прането на пари и корупцията. Кратко и ясно.

Все пак трябва да имаме предвид, че тези препоръки са по-скоро политически инструмент. Теоретично, ако страна членка не ги изпълнява, могат да ѝ бъдат наложени санкции в размер на до 0,5% от БВП. Този механизъм досега не е прилаган.

Всички тези средства изтичат в „пясъците на българската корупция“. Странно ли е, че за 2019 г. „Трансперънси интернешънъл“ България заема първото място като най-корумпираната страна в ЕС.

Вече е ясно, че за три мандата като премиер Бойко Борисов не може да се справи с корупцията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име