Intrigi.bg Куриози 10 правила, на които се подчиняват в Бъкингамския дворец

10 правила, на които се подчиняват в Бъкингамския дворец

510
0

Има някои правила, които британското кралство трябва да спазва. Ето кои са те.

Нямат право да гласуват

Причината е, че вотът на кралското семейство може да повлияе на общественото мнение. Затова на кралското семейство не се позволява да гласува или да разгласява публично своите пристрастия. Те се стараят да работят ефективно с всяка управляваща партия.

 Не могат да участват в правителството

Никой от кралското семейство, дори да не е пряк наследник, не може да участва в правителството. По този начин се избягва възможността някоя кралска особа да използва потеклото си, за да се сдобие с повече власт и лични облаги.

 Не ядат някои морски деликатеси

И това правило не е напълно задължително, но е препоръчително. Някои кралски особи, включително и кралицата, не ядат някои морски деликатеси, като миди и стриди, защото те често предизвикват алергични реакции или хранително натравяне. Други обаче, като принц Чарлс, обожават да похапват стриди.

 Те винаги влизат в точно установен ред

При официални събития има много стриктни правила в какъв ред могат да влязат кралските особи. Първо влиза управляващия монарх, в случая – кралицата, а след това останалите се подреждат спрямо значимостта на своята титла.

 Дрехите им не могат да са дръзки или провокативни

От кралските особи се очаква винаги да са елегантни и да следват модните тенденции. Не им е позволено да носят крещящи, разголени или провокативни дрехи. Затова обикновено виждаме кралското семейство със скромни, но изискани тоалети.

Не им е позволено да носят кожи

През XII век крал Eдуард III забранява на всеки, включително и на кралското семейство, да носи кожи. Е, никой не е отменил забраната му, но затова пък никой не я спазва. Камила често се появява с кожени шапки, дори самата кралица си позволява да се появи с такъв аксесоар. Разбира се, много често това предизвиква скандали заради природозащитниците.

 Трябва да приемат всички подаръци с благодарност

Какъвто и да е подаръкът, кралското семейство трябва да го приеме любезно и с благодарност. Освен това, тъй като всички дарове принадлежат по право на Короната, кралицата решава какво да прави с подаръците и кой какво да задържи.

Не могат да пътуват заедно

Това правило е наложено преди векове, когато пътуванията на дълги разстояния са криели много рискове. Тогава наследниците на трона не са пътували заедно, за да се избегне едновременната смърт на цялото семейство, но днес, когато пътуванията са по-безопасни и удобни, кралското семейство често пътува заедно.

 Не могат да се хранят, след като кралицата се е нахранила

Всеки, който вечеря с кралицата, включително другите членове на кралското семейство, трябва много внимателно да следи всеки неин жест, ако не иска да остане гладен. Когато кралицата престане да се храни, всички останали също трябва да спрат. Доста неприятно за всички, които се хранят бавно.

 Не играят на „Монополи“

Това не е точно правило от етикета, а правило, което семейството само си е наложило, защото… „Монополи“ може да скара дори кралското семейство! За това странно правило намеква принц Андрю още преди години. Той разказва, че не им е позволено да играят, защото понякога играта загрубява. Да, не би било приятно Кейт и Уилям да се разделят заради няколко малки къщички и хотелчета.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име