Intrigi.bg Политика Янев: Резултатите от вота са автентични, политическата апатия е опасна

Янев: Резултатите от вота са автентични, политическата апатия е опасна

117
0

Политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес. За това предупреди премиерът Стефан Янев в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му, ако партиите бяха вложили усилията, които насочили в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и повече гласуващи. 

„Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат, но нека тази оценка да бъде дадена от хората. Струва ми се, че част от политическите сили отказаха изобщо да гооворят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели“, подчерта Янев. Той заяви и че е недопустимо да се отказва политическо взаимодействие.

За организацията на изборите премиерът отчете, че сме имали спокоен изборен ден с минимум напрежение и правителството е успяло да опровергае страховете за машинния вот. По думите му изборите бяха честни, свободни, прозрачни.

Той благодари на отговорните институции и на органите на МВР, МВнР, ЦИК, които имаха отношение към подготовката и провеждането на изборите, като подчерта ролята на правоохранителните органи срещу купения вот.

Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите. Българските граждани оценяват нашите усилия и тяхната оценка е най-важната за нас, тя е реалното мерило за това как сме се справили, заяви той.

Янев очерта обаче и притеснителни явления, като посочи изключително ниската избирателна активност, която по думите му едва ли се дължи на лятото.

Политиката е за истински политици и визионери, не е за бюрократи или технократи, ориентирани към временни решения, посочи той.

Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели търсят промяна, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят по-ясен хоризонт за развитието ни. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много българи разочаровани, каза премиерът. Той предупреди, че ако това се случи, още повече хора ще се откажат от политиката и затова акцентира и на необходимостта от гражданско образование.

Янев подчерта, че е нужна промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите за ясна и предвидима среда, която да консолидира националните усилия, така че да бъде изведена страната към просперираща икономика.

Страната ни се нуждае от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широк консенсус под политическа програма, която да очертае ясен хоризонт за модернизация, заяви още министър-председателят. По думите му основен приоритет в тази програма трябва да е и справяне с демографската криза, връщане на сънародниците ни от чужбина, да се възстанови балансът в развитието на регионите.

Янев наблегна и на борбата с корупцията като условие за връщане на доверието от хората, като посочи, че тя зависи от всички, за да имаме бъдеще.

Премиерът призова българите да следят внимателно политическия процес и да изискват много и ежедневно, защото ролята им е и в постоянния процес на контрол как партиите изпълняват поетите към тях ангажименти.

Важно е да съхраним демокрацията и достойнството на нашата държава с хилядолетна история, да продължим да работим градивно за отстояване на обществения интерес, подчерта Стефан Янев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име