Intrigi.bg Крими Явор Колев: „Вълкът от София“ се е възползвал от квалифицирани и знаещи...

Явор Колев: „Вълкът от София“ се е възползвал от квалифицирани и знаещи няколко езика българи

637
0

Инфраструктурата е в България, извършителите на престъплението са в България, а жертвите им, ощетени с близо 100 млн. евро, в Австрия и Германия. Използвали са това, че в България има достатъчно квалифицирани хора, знаещи по няколко езика, които ще работят срещу умерено заплащане.

Това заяви пред БНТ Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП във връзка със задържания израелец наричан вече „вълкът от София“.  Той е  ощетил хиляди в Австрия и Германия с над 100 милиона евро. Израелецът Гал Барак беше задържан у нас през миналия месец по искане на Австрия. Схемата, по която е мамил хора в интернет, е добре позата в цял свят и е често срещана. У нас Гал е прикривал бизнеса си зад привидно законна дейност. Очаква се решението на българския съд за екстрадиция по искане на Виена.

Заедно с Гал у нас са задържани още четирима. За антимафиотите ни схемата вече е позната, тъй като друга такава група беше разбита през есента на 2018 г. Тогава в нея участваха израелец, сърбин и българин.

Бизнесът за стотици милиони на Гал Барак следва няколко принципа. Основният е, че жертвите трябва да бъдат платежоспобни и да искат да влагат в рискови инвестиции. Вторият е, че  разходите трябва да са минимални. Трети принцип в тази схема е  прикритието й зад законна дейност. Така израелецът създава мрежа от няколко кол центъра и едно дружество за интернет реклама и инвестиционни сайтове, разкрива БНТ.

Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП разказва, че така се е правила реклама на начина, чрез който можеш да спечелиш големи суми пари, ако залагаш на повишаване или намаляване на стойността на бинарни опции.

При регистрация в сайтовете за виртуални инвестиции, инвеститорът посочва телефон за връзка. В процеса се включват кол центровете, които в поредица от телефонни разговори атакуват жертвите с предложения за все по-големи залози докато се установи, че са инвестирали и последния си цент.

„Занулява се техния акаунт и се вижда, че те са загубили всички пари. Инфраструктурата беше в България, извършителите на престъплението в България, а жертвите на престъплението в Австрия и Германия“, разказва още Колев.

 „Те тук извършват всичко в рамките на легална дейност. Плащат данъци, пращат осигуровки, наемат работна ръка, всичко, което извършват тук, са се стремели да не нарушава българското законодателство“, казва Явор Колев.

„Използвали са това, че в България има достатъчно квалифицирани хора, които срещу умерени заплати биха могли да работят в такива кол центрове. Знаещи по няколко езика.“, допълва експертът по киберпрестъпност.

Гал Барак е дошъл у нас през 2017 г., започва да регистрира фирмите си, като последно създава дружество за търговия с финансови инструменти. Така подготвя основата за измамната си дейност. България и Чехия се оказват привлекателни за Гал на първо място с достъпа до високоскоростен интернет, който е важен, защото връзката на кол центровете със жертвите е през интернет телефония. Така се имитира, че обажданията са от територията на Великобритания и за инвеститорите всичко изглежда перфектно.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име