Intrigi.bg Крими ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ ЛИ МУТРИТЕ И СЪБИРАЧИ НА ДЪЛГОВЕ?

ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ ЛИ МУТРИТЕ И СЪБИРАЧИ НА ДЪЛГОВЕ?

775
0

Какво е „С. Г. Груп“? Колекторска фирма. Може би най-известната, като едва ли има човек у нас, който в някакъв момент да не е имал някакъв досег с нея. С какво се занимава? Със събиране на дългове. Но не на какви да е дългове, а: а) на дългове, с изтекла давност и/или б) на дългове, които са необезпечени; т.е. събира дългове, които не могат да бъдат събрани чрез обичайните методи на правото. За това колекторските фирми използва „необичайни“ методи и по-точно – заплахи и изнудване, или казано другояче – чрез законен рекет. Ако в България има някой, който да е по-мразен от банките и ЧСИ, това са колекторските фирми. И докато справедливостта на гнева срещу първите две може да бъде оспорвана с аргументи, спрямо колекторите това е практически невъзможно.


Въпросът със задълженията е сложен, най-вече от гледна точка на това кой носи риска. По принцип всеки трябва да изпълнява това, което е поел доброволно като задължение. Всеки поел задължение поема и риска от изпълнението на това задължение. Кредиторът обаче също има задължения и тук важните неща са две. Първо, преценката за платежоспособността на длъжника е отговорност на кредитора. Когато кредиторът е отпуснал недостатъчно обезпечен заем, рискът това вземане да не може да бъде събрано си е за кредитора. Второто е задължението за кредитора да не бездейства, а активно да търси изпълнение, докато това е възможно с правни средства. Т.е. кредиторът е отговорен да не допусне вземането му да бъде, както казваме ние адвокатите – „издавностено“. Погасителната давност е институт на правото в полза на длъжника и съществуването му не е случайно.


На този фон финансирането от страна на държавна институция (каквато, в широк смисъл, Българската банка за развитие несъмнено е) на дейността на колекторска фирма е напълно недопустимо. Отпускането на заем на колектор представлява държавно съучастие в извършването на рекет, па макар и законен, над гражданите и бизнеса. Това прави всичките аргументи по целесъобразност негодни. За това и тезите на Мавродиев, каква страхотна сделка е направил със „С. Г. Груп“, са напълно несъстоятелни. Най-абсурдният от тях е как, видите ли, всичко било в полза на длъжниците, които щели да имат възможност да предоговорят и преструктурират задълженията си. Да, всички знаем как „преговарят“ колекторите!


Така за Борисов нямаше никакъв друг избор, освен да уволни цялото ръководство на ББР. И няма никакво значение от кого идва „атаката“ и какви са подбудите на инициаторите ѝ. В момента, в който Мавродиев е тръгнал да отпуска кредит на колектори, той си е сложил главата на дръвника и не трябва никак да е учуден и разстроен от това, че се намери кой да я отсече. Цялата работа показва една брутална самонадеяност, типична повече за безскрупулен келнер, но недопустима за изпълнителен директор на държавна банка. „Ще отпуснем тука едни 75 милиона, пък – ако минат“. Е, не минаха!


Ще приключа с един въпрос. Публична тайна е, че у нас почти нищо не се случва без знанието и одобрението на Борисов, нежели сделка за 75 милиона. За това и малко кухо изглежда демонстрираният от него гняв, с аргумент „направили са го не просто зад моя гръб, но и зад тези на Горанов и на Караниколов“. Дали премиерът наистина е знаел? Това едва ли някога ще разберем. За това оставям на вас сами да си дадете отговор на този въпрос.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име