Intrigi.bg Актуално Ще падне ли съкратеното производство и до какво ще доведе това?

Ще падне ли съкратеното производство и до какво ще доведе това?

345
0

Изненадващо вчера депутати от всички цветове се обединиха около становището, че трябва промяна в съкратеното съдебно производство. От прокуратурата дори отидоха по-далеч и обявиха, че са „За“ то да отпадне за случаи на убийства и други тежки криминални престъпления.

Как се стигна до това единодушие?

Това разкриха депутатите Крум Зарков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ в ефира на бТВ.

„Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда”, заяви Ципов.

Съкратеното производство е било прието през 2006 г., по европейска препоръка, за да се облекчи съдебния процес, припомни Ципов и каза, че предложението на ГЕРБ сега е било вместо с една трета при самопризнания на подсъдимия присъдата му да се намаля с една пета. От БСП считат, че съкратеното производство е добре за бързината на процеса, но „до един момент” и от 2009 г. имат позиция, която не са променяли, отбеляза Крум Зарков.

„Всички се обединиха около нашата позиция”, смята Зарков, който отбеляза, че според БСП е най-важно „да няма автоматично намаляване на присъдите с една трета”. Предложените от ГЕРБ промени са много сложни, смята депутатът от левицата.

При отпадане на съкратеното производства съществува реалната опасност делката отново да се точат по 10-12 г.и да няма ясен резултат, заяви Ципов, затова трябва да се „подходи много внимателно”, още повече че близките на жертвите очакват справедливост. „Трябва ни нова концепция за наказателната политика”, заяви Зарков, според когото в момента се действа постфактум и мерките се измислят след големите престъпления, а не превантивно. Министерство на правосъдието прави стъпки в тази посока за изграждането на такава концепция, каза Ципов.

Опасения, че отпадането съкратеното съдебно следствие може да доведе отново до много дълги процеси изрази в ефира на БНТ и адвокат Рангел Рангелов.

За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания, обясни адвокат Рангелов.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме – или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е правозащитникът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име