Intrigi.bg Политика Ще има ли подписка БСП за народен вот на недоверие?

Ще има ли подписка БСП за народен вот на недоверие?

244
0

Cледващият конгрес на БСП ще се проведе на 26 септември, това реши окончателно и единодушно Националният съвет на партията. Две седмици по-рано – на 12 септември ще се проведе и процедурата по прекия избор на председател.

Ако се стигне до балотаж той ще бъде на 19 септември, реши още партийното ръководство.

Лидерът Корнелия Нинова оцени решението като правилно и подчерта, че начинът, по който се провежда днешното заседание на Националния свет, показва, че БСП остава обединена, предаде БНР.
„По едно твърде оспорвано решение, с твърде различни мнения – вие сте били свидетели в последните месеци, даже и години, пъти беше оспорван прекият избор. Включително и на конгрес се правеха предложения да бъде върнато старото предложение! Фактът, че всички тези противоречия днес бяха изгладени и абсолютно единодушно, с един въздържал се, приехме, че ще вървим напред, че пряк избор на председател ще има, говори, че сме постигнали съгласие – излизаме единни“, каза тя.

Все още няма подадени писмени заявления от никого в БСП за това дали ще се кандидатира за лидерското място, заяви Нинова. По думите ѝ, това ще се случи, след като приключат всички отчетно-изборни конференции в страната, а до момента неприключилите са над 140. 

Националният съвет се събра след почти тримесечно прекъсване заради противоепидемичните мерки в страната.

Голяма част от членовете на Изпълнителното бюро на БСП разкритикуваха идеята за подписка за народен вот на недоверие към правителството с мотива, че този подход е изчерпал своята ефективност. Един от критиците на инициативата е председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев:

“Повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента – три месеца или четири ни нямаше, резултатът е, че от това загубихме. И мисля, че всички го разбират и признават. Тази инициатива за мен към момента поражда повече въпроси, отколкото отговори“.

За гражданската подписка срещу правителството Конрения Нинова коментира: „Ако Националният съвет я одобри – ще я направим. Ако я отхвърли – не“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име