Intrigi.bg Свят Ще бъде ли отложен Брекзит

Ще бъде ли отложен Брекзит

526
0

Поредицата от гласувания около излизането на Великобритания от ЕС продължават в британския парламент. В четвъртък депутатите трябва да гласуват дали да поискат отлагане на датата на напускане, която е 29 март, съобщи Би Би Си (BBC).

В изключително драматична нощ британските депутати гласуваха против Брекзит без сделка с ЕС. Гласуването обаче не е задължително и

съгласно действащото законодателство Обединеното кралство все още може да напусне без сделка на 29 март.

Може да има кратко, или по-дълго, отлагане на датата в зависимост от това дали депутатите ще подкрепят настоящата сделка с ЕС, договорена от премиера Тереза Мей и валидна до 20 март. Това означава, че Мей може да направи трети опит да получи подкрепа за сделката в следващите няколко дни.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че британското правителство ще внесе днес в парламента предложение за отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за напускането на ЕС.

В правителственото предложение се посочва, че ако до 20 март парламентът не приеме споразумението, „слаба е вероятността ЕС на срещата си на върха на 21-22 март да одобри удължаване на срока без да има конкретна причина да го прави”.

Министър-председателят Тереза Мей заяви, че

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзит, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни.

„Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка”, каза Мей пред парламента.

„Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни – след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март – това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50”, каза тя.

По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май,

допълни министър-председателката.

Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати. Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит – до 30 юни. Ако сделката обаче бъде отново отхвърлена, отлагането ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име