Intrigi.bg Крими Шумни акции с крещящи имена: Николай Цонев – „Абсолютен престъпник“

Шумни акции с крещящи имена: Николай Цонев – „Абсолютен престъпник“

502
0

Николай Цонев е офицер от Българската армия, предприемач, политик, лидер на политическа партия „Нова алтернатива“, бивш министър на отбраната през периода 2008 – 2009 г.

В изпълнение на управленските си позиции, той отговаря за осъществяването на редица стратегически реформи в Българската армия и в сектор „Сигурност“.

По време на управлението си като министър, той изменя Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и предоставя на служителите от въоръжените сили множество социални стимули, продиктувани от промяна на статута на служителите от БА от наборна служба в професионална армия. Заедно с това, той предприема финансови оптимизации, които позволяват бюджетът на Министерство на отбраната да достигне размер от близо 2% от брутния вътрешен продукт на България.

Преди да бъде избран за министър на отбраната, Николай Цонев работи като управител на няколко компании, ангажирани в сферата на леката промишленост.

От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към МО.

В месеците след края на мандата му Николай Цонев е разследван за злоупотреби по време на управлението му на Министерството на отбраната.

Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов бяха обвинени, че са предлагали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да прекрати дело срещу Цонев.

Николай Цонев беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от служители на МВР, които бяха лично ръководени от Роман Василев, който тогава бе заместник-градски прокурор на София.

Случаят предизвика сериозен публичен скандал, защото МВР пусна видео от ареста, което  допълнително унизи Цонев.

На видеоклипа, разпространен от МВР се чува гласът на Роман Василев, който казва:

“Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”.

Невъоръженият бивш военен министър беше накаран да коленичи под дулото на огнестрелното оръжие на спецполицай.

И макар да няма официално наименование, тази акция е продължение на зрелищните и шумни акции с крещящи имена, проведени от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Пълната отговорност за непремерените думи, изказани по време на ареста пое Роман Василев, който се извини с напрежението по време на акцията. Той се оттегли от делото, за да няма съмнения за безпристрастност. Но добави: „Бъдете сигурни, че главата в пясъка няма да си я заравям заради това, което съм казал“.

През октомври 2012 г. тримата обвинени бяха напълно оправдани от съдия Иван Коев от Софийския градски съд.

Апелативните съдии Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева потвърдиха решението му. По-късно това направиха и върховните съдии от ВКС Татяна Кънчева, Юрий Кръстев и Биляна Чочева.

Радвам се, че ВКС ясно и точно в мотивите си за делото е описал полицейщината, заяви тогава Николай Цонев.

Цонев твъри, че не е знаел за съществуването на дело, за което се твърди, че е дал подкуп на следователя Петьо Петров, за да бъде потулено. Цонев потвърди, че Петров сам е предложил услугите си.

Според него делото е било политическа поръчка срещу него.

„Явно са набелязали хора, които няма кой да ги защити, няма икономически групировки зад тях”, заяви Цонев.

Според Цонев, Петров най-вероятно е бил уличен в някакво престъпление и се е съгласил да сътрудничи на МВР и да го натопи, за да се отърве. „Има официален документ, че започват да го подслушват”, заяви бившият военен министър.

„Не само, че не е разследван, той е непрекъснато повишаван. Даже му дадоха делото за КТБ”, каза той по адрес на Петров, който подаде оставка като шеф на следствието към Софийска градска прокуратура. Според него, Петров може сам да е поискал да напусне, а може и да е уволнен.

„Освен той и други хора са участвали – ДАНС, прокуратурата, МВР”, смята бившият военен министър.

Бруталният арест на Николай Цонев струват на данъкоплатците 108 хиляди лева. Такова е обезщетението, което беше присъдено на Цонев и потвърдено Върховният касационен съд през 2018 година.

До момента бившият военен министър е осъдил държавата за близо 180 000 лева за всички четири дела, които прокуратурата води неуспешно срещу него.

Заради делото срещу “Абсолютния престъпник“ другият обвиняем Тенчо Попов осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 14 000 евро. Съдията Петър Сантиров е на път да вземе рекордните 300 000 лева заради тежкия си престой в ареста.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име