Intrigi.bg Крими Шумни акции с крещящи имена: „Килърите“

Шумни акции с крещящи имена: „Килърите“

171
0

Рано сутринта на 23 юли 2010 години полицейски арести смущават лятната почивка на криминалният контингент.

По време на проведена акция с недвусмисленото име „Килърите“ са задържани около 20 души. Те са участници в организирана престъпна група, занимаваща се с тежка престъпност от всички нива, т.е. поръчители, посредници и изпълнители.

Проверени са над 30 адреса. Арести и претърсвания бяха извършени в столичния квартал „Гоце Делчев“, в Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков.

На един от адресите е оказана съпротива на органите на реда. Предприети са необходимите мерки, след които в жилището бе открит автомат „Калашников“.

Акцията е, както става ясно от името й, е за залавяне на поръчители и извършители на убийства. Неразкритите престъпления са причина за гнева на премиера Бойко Борисов, който настоява за бързо разкриване на показни и знакови убийства.

Министър на вътрешните работи в този момент е Цветан Цветанов, твърди се, че той и автор на наименованието на акцията.

Според Цветанов става дума за изключително тежка, специализирана престъпна група.

Още в първия момент той обяснява, че акцията е част от разследване на знаково убийство, получило широк обществен отзвук.

А именно това на Юри Галев.

По думите на министъра в дейността на Юри Галев е застъпена „цялата палитра от Наказателния кодекс – стрелби, рекет, изнудвания“. Но няма нито една присъда.

Президентът на „Рилски спортист” бе обстрелван с автомат по пътя Боровец-Бели Искър и почина дни по-късно в „Пирогов”.

Сред задържаните е председателят на Българската сумо федерация Петър Стоянов – Вожда. По това време освен национален състезател, сумистът е и нещатен сътрудник към Комисията по образование и спорт в парламента.

Петър Стоянов е носител на над 20 медала от световни и европейски първенства. Той е бил арестуван и преди. През 2003 година заедно с група за изнудване по обвинение, че са искали откуп за открадната кола.

В крайна сметка петима остават в ареста след акция „Килърите“.

Това са Янко Попов-Туци, Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи.

Всеки от петорката, според разследващите, е член на килър бандата и представлява звено в нея.

Както я определя самият Цветан Цветанов, „Килърите“ е историческа от полицейска гледна точка акция. Първо, защото са разобличени всички звена на бригадата, и второ, което е най-големият плюс на разследването – арестуван е и поръчителят на убийството на Юри Галев.

„Янко Попов, така нареченият Туци – това е поръчителят на убийството. Той е 64-ти набор, живее в Самоков. Изключително силна връзка на Бай Миле и към структурите на СИК“, съобщава Цветанов.

Петър Стоянов-Сумиста, регистриран за сводничество и изнудване, и Васил Костов с прякора Васко Кеца имат много важно място в структурата на „Килърите“. Кеца е скандално известен с това, че е бил гард на Бай Миле. Когато през 2004 година бизнесменът е разстрелян с още седем негови охранители, Кеца е ранен. Стоянов и Кеца били много внимателни в общуването си, за да не бъдат прихванати от полицията.

Стрелецът е Георги Петков-Дачи от Червен бряг.

Според разследването криминално проявеният Методи Иванов вероятно е дал оръжието на стрелеца.

Разследването сочи още, че Васко Кеца е организатор на убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Смята се, че физическите извършители на вендетата са двама и са елиминирани. Труповете на Владимир Филев и Георги Георгиев са открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов през 2009, се считат за продължение на черната серия започнала през 2005 с разстрела на банкера Емил Кюлев. Всички престъпления са свързани с фалита на Тракия банк през 1998 г и разпределянето на милионите й.

Търновският бизнесмен Георги Вълев е арестуван през ноември 2010 година по подозрения, че е бил съорганизатор на убийствата на двамата. По-късно се оказва, че той е мозъкът и поръчителят на зловещите престъпления.

Така подсъдими по мега делото „Килърите“ са Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Райко Стойнев и Петър Атмаджов.

Стоянов, Костов и Вълев получиха доживотни присъди от Варненския апелативен съд за убийството на Румен Рачев и Петър Лупов.

Янко Попов бе осъден на 15 години „лишаване от свобода“ като помагач, както и Райко Попов – на 7 години, Петър Атмаджов – на 3 години за побой. Преди две години Върховният касационен съд потвърди доживотните присъди на Стоянов, Вълев и Костов.

Понастоящем тримата излежават присъдите си в три различни затвора в България.

Разследването срещу групата „Килърите“ бе едно от знаковите в периода, в който вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Прокурор по делото „Килърите“ бе настоящият ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова – през 2010 година ръководител на Шуменската окръжна прокуратура. Тримата съдии от ВКС, които постановяват окончателните присъди по делото „Килърите“ са: Татяна Кънчева, Галина Захарова и Жанина Начева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име