Intrigi.bg Крими Шумни акции с крещящи имена: Захарно петле

Шумни акции с крещящи имена: Захарно петле

306
0

„Захарно петле“ бе операцията с едно от най-интригуващите имена в портфолиото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и се разигра в най-активните времена на управлението му в МВР.

Тя бе насочена срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с внос основно на захарни продукти, предназначени за големите производители на захарни изделия и на алкохолни напитки.

В хода на операцията, която се проведе през зимата на 2012 бяха задържани и повдигнати обвинения на 4 души. Сред тях бе и синът на бизнесмена Миньо Стайков – Стайко, който бе обявен за общодържавно издирване.

Младежът бе заподозрян, че ръководил престъпна група за източване на ДДС, която беше разбита при акцията.

„Това, което е свързано с операцията „Захарно петле“, там има много интересни лица, ще чуете интересни имена, особено на един бизнесмен и неговия син, който е част от тази схема“, коментира тогава вътрешния министър Цветанов.

Стайко Стайков освободен здравословни причини

Операцията е обхванала територията на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч. От претърсените 27 адреса са иззети голямо количество счетоводни, банкови, фирмени документи, компютърни конфигурации и пълномощни за търговия със захар.

Групата е внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция

Оттук нататък следвала престъпната схема – получатели на стоката били дружества от типа „буфер“, които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми типа „липсващ търговец“. След това дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната.

Така групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2,5 млн. лв.

Каква обаче беше развръзката на тази шумна акция? Не се знае… Обвинения имаше, за присъди обаче никой не каза нищо. И затова ясно говори факта, че Стайко Стайков и баща му Миню си бяха на свобода до миналия септември. Младият мъж бе обявен за издирване с европейска заповед през септември 2018.

Стайко Стайков

Появи се едва в началото на тази година откаран в болница от охраната си, лансирайки версията, че е бил отвлечен. Стайко Стайков е обвинен в участие в групата на баща си за данъчни престъпления, съхранение на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Миню Стайков гаранция дело

Самият Миню Стайков бе задържан при акция на Специализираната прокуратура в офисите на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Тогава на няколко лица бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. По-късно бе наложен запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена, както и възбрана над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради.

Историята се разиграва близо 6 години след Захарното петле…

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име