Intrigi.bg Актуално Шок през юли: Токът скача с 10%

Шок през юли: Токът скача с 10%

47
0

Задаващото се увеличение бе потвърдено и от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. Има сериозен потенциал за поскъпване на тока за домакинствата заради 450 млн. дефицит във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, заяви той в неделя в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Към края на юни те щели да са към 550 млн. лв.

Цените за домакинствата за периода от 1 юли 2024 до 1 юли 2025 г. ще бъдат определени отново от КЕВР, защото депутатите отложиха с година пълната либерализация на пазара на едро.

Кой вариант за поскъпването ще избере регулаторът, ще зависи от това дали ще признае дефицит от 550 млн. лева във фонда за енергийна сигурност. Засега мнението било, че КЕВР няма да го признае и поскъпването на тока ще е в рамките на 3-4%.

От енергийния регулатор официално отговориха, че с всички свои досегашни действия КЕВР е доказала, че защитава обществения интерес въз основа на консервативен подход и търсене на балансирани решения, се казва в отговора на комисията.

А за въпросния дефицит се водели разговори с Министерството на финансите. Търсели се варианти тези 550 млн. да се покрият с пари от бюджета.

Имало и втори вариант – да се върне таксата “задължения към обществото” за всички потребители – от бита до индустрията. Нейният размер е сметнат на 18 лв. за мегаватчас. Това означава, че върху цената на тока за домакинствата ще трябва да се добавят 1,8 ст. на киловатчас, което пък ще доведе до поскъпване с 10%, без да се смятят другите разходи на енергийните предприятия.

Ако обаче депутатите не бяха отложили с една година либерализацията на пазара на едро, цените за домакинствата щяха да се вдигнат с повече от 15%. Първоначално бе предвидено новият механизъм за смятане на цените да влезе в сила от този 1 юли. При него енергото купува тока от борсата и го продава на домакинствата по пределни цени, определени от правителството. Ако на борсата котировките са по-високи, енергийните фирми получават компенсации. Но тъй като в него парите не стигат, цената на тока трябваше да се вдигне от 115,80 лева на 133,56 лв., каквато е средната на борсата от началото на тази година.

След последните промени в Закона за енергетиката либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с една година за юли 2025-а. Дотогава цената ще се определя от енергийния регулатор, а НЕК ще продължи да прави микса на енергии, които ще продава на крайните снабдители – дружествата на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН.

На 1 юли ще има и нови цени на парното и топлата вода. За сегашния регулаторен период, който приключва на 30 юни 2024 г., цената на газа, която прогнозира КЕВР, се оказа доста по-висока. А от газа зависят около 70% от цените на парното. Така че има надвзети от потребителите пари, които ще им се върнат с новите цени, а и прогнозата за газа е за надолу.. Енергийни експерти коментират, че поевтиняването ще е между 3 и 7%.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име