Intrigi.bg Актуално Шеф на пиратски телеком от Приднестровието отворил българска фирма за интернет услуги

Шеф на пиратски телеком от Приднестровието отворил българска фирма за интернет услуги

149
0

Сергей Ганжа, бивш шеф на Управлението по телекомуникации на Приднестровието и топ мениджър на “пиратски” интернет оператор от приднестровския холдинг “Шериф”, е имал българска фирма, доставчик на IP адреси в Европа и в Молдова.

Още през 2017 г. компанията на Ганжа предоставя IP адрес на молдовската правителствена почивна станция IT-Relax. Това се случва точно в дните, когато центърът за разследваща журналистика RISE Moldova организира обучение по цифрова безопасност за журналисти. Тогава ни съобщиха странния факт, че администрацията на санаториума е загубила контрол над камерите за видеонаблюдение след промяна на IP настройките.

През 2021 г. намерихме потвърждение, че съсобственика на българската компания и на приднестровския телеком е едно и също лице. За това е “помогнал” украинският паспорт на Ганжа, с който той е регистрирал българската си IT фирма. Негов бизнес партньорът е бившият заместник-кмет на Кишинев Игор Лупулчук.

Към днешна дата Ганжа е излязъл от българската фирма, но продължава да работи в “Интерднестрком” (ИДК), в Приднестровието – сепаратистки район в Република Молдова с рускоезично население. Това е една от най-големите компании на холдинга “Шериф”, собственост на олигарха Виктор Гушан. Тя заработва милиони от незаконни доставки на мобилни телефонни услуги и интернет.

“Атака” срещу тренинга на Rise

През юли 2017 в IT-Relax, собственост на държавната молдовска компания Registru, се провежда петдневно обучение на тема „Съвременни методи за обработка и защита на данните“.

Организатор е Асоциацията на разследващите репортери RISE Moldova, а участниците са  журналисти от RISE и група молдовски колеги от регионални издания. Един от обучаващите е Атанас Чобанов от България.

Атанас Чобанов води тренинга за разследващи журналисти в Молдова.

Част от упражненията е определянето на IP адреса на почивната станция, в който се провежда обучението.

Атанас обяснява, че чрез IP адреса може да се контролира интернет трафика през рутера, като това дава повече възможности на интернет доставчика да следи компютрите, на които предоставя свързаност.

„Основната опасност при включването на вашите устройства към рутер, контролиран от  злонамерени потребители чрез IP потока, е възможността за сканиране на всички компютри в тази мрежа. Също така има риск от заразяване на устройствата със шпионски програми, чрез които те да бъдат наблюдаваи и след като се изключат от рутера “, – обяснява обучаващият и показва сайт, чрез който може да провери доставчика на всеки IP адрес в глобалната мрежа Интернет.

„Това, например, е интересно съвпадение: българската компания “УЕ Делта Прод” ООД от град Русе притежава IP адреса на почивната база, в която сме”, – показва българският журналист Чобанов.

След това преподавателят влиза в българския Търговски регистър и показва информацията за собствениците и директорите на фирмата: директор  – Мариус Кристя, съсобственици – гражданинът на Украйна Сергей Ганжа, румънците Мариус КристяНикулай Плеша и гражданинът на Молдова Игор Лупулчук

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име