Intrigi.bg Крими Шефът на ДАНС: Установена е комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров

Шефът на ДАНС: Установена е комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров

39
0

Фабрики за нелегални цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало да бъдат дадени на паркинга на Народното събание и много връзки в МВР и митниците. За всичко това разказа председателят на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната комисия по случая с аферата в Агенция „Митници“.

„ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците“, разказа за акцията в митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев в ресорната парламентарна комисия.

Контактите им са били от ниските нива до ръководни служители на гранични полицейски участници. Марин и Стефан Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство.

„С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от „Гранична полиция“. Той участва на конференция в Барселона з аборба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружетие. За целите са създали мрежа от връзки – Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. Има СРС-та. Така е установено, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров“, разказа Пламен Тончев.

„Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури от през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици. В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз“, посочи Тончев пред дептутите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута.

„Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити много пари“, каза председателят на ДАНС.

В Црънча, където живее шофьорът на камиона с цигари са задържани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари.

„Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност – внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък“, разказа още Тончев.

Само една комуникация има установена между Асен Василев и Стефан Димитров – за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково. Стефан Димитров е запознал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция „Митници“.

При акцията са претърсени адреси на бивши и настоящи митнически служители. Някои са свидетели. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил директор на митниците.

„Не е вярно, че служител ан ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик“, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име