Intrigi.bg Актуално Шефът на ВАС получи прякор “Жоро Басейна”. Тъщата запазва къщата! Зам.-шеф на...

Шефът на ВАС получи прякор “Жоро Басейна”. Тъщата запазва къщата! Зам.-шеф на Парламента със запори.

325
0

Ако сте пропуснали кратките съобщения на фейсбук страницата на BIRD.BG през седмицата, ето най-важните от тях. Може също така да последвате фейсбук страницата и да следите съобщенията ни, както и да коментирате.

Шефът на ВАС Георги Чолаков стана “Жоро Басейна”

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, един от “тримата големи” в съдебната система, е придобил луксозен имот на “симулативна” цена. През 2016 г. той купува къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин само за 10 000 лв. Имотът няма разрешително за водоползване, което значи, че минералната вода е пълнила басейна незаконно. Прочетете пълното разследване и вижте видеото с къщата за гости с минерален басейн за 10 000 лв.

Гледайте участията по темата в ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев, Въпросите с Миролюба Бенатова и в ЕвроДикоФ по Телевизия Евроком.

Антикорупционният фонд призова за незабавни проверки на имотната придобивка на Чолаков от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), КПКОНПИ и НАП.

Честито на тъщата с къщата!

Тъщата на Янаки Червеняков, култовия служител на ДФЗ, ще запази къщата си за лично ползване. Така най-общо може да се обобщи финала на една сага, превърнала се в апотеоз на корупцията в Държавен Фонд Земеделие и в държавата като цяло. На 25.10.2022 Върховният административен съд окончателно се произнесе в полза на тъщата, като и присъди и 7 хиляди лева разноски. Именно това беше и къщата, дала началото на скандала Къщи за тъщи„ през април 2016, когато ние за пръв път осветихме факта, че тарикати като Янаки си строят къщи за лично ползване с европейско финансиране. Решението на ВАС.

Къщата за гости на тъщата на Янаки Червеняков – култовия служител на ДФЗ

Неотдавна Европейската Комисия постанови, че България трябва да възстанови минимум 30 милиона евро покрай тези злоупотреби. Същевременно ДФЗ не успява да си събере парите от тарикатите, понеже масово губи делата – основно поради процесуалната мърлявщина (нарочна или не) на Румен Порожанов, който не е одобрил адекватна и навременна методика, на която да стъпят надлежни проверки на място и последващи съдебни искове. 

Дребна, но интересна подробност е, че делото на първа инстанция (което тъщата губи) се оказа невидимо – т.е. решението е скрито от деловодната система на съда в Благоевград. И като капак на всичко, самият Янаки Червеняков се оказва безапелационно непоклатим, подобно на Пеевски в парламента. Наскоро ДФЗ загуби осмо(!) поредно дело за уволнението му, като сумарно досега му е платило и десетки хиляди левове съдебни разноски.

Зам.-Председател на Парламента длъжник на НАП

Новият зам.-председател на Народното събрание – адвокат Надежда Самарджиева от „Български възход” на Стефан Янев, се оказа с наложен не един запор. Последният е от НАП заради публични задължения. Адвокатката има участия в няколко фирми, сред които и други също със запори.

НАП отчита стари данни като актуални

Служебното правителство на Румен Радев и подчиненото му ново ръководство на НАП, след 4 месечна пауза, се опитват да ни пробутат уж “актуализиран” списък с длъжниците на НАП към 30.09.2022 г.

Номерът им обаче не минава. BIRD.BG отдавна събира и обработва данните и веднага засичаме, че около 100 фирми са добавени само и единствено през месец юни 2022, тоест от предишното ръководство на НАП. От данните се вижда, че през месеците юли, август и септември 2022 нови длъжници не са добавяни към списъците на НАП.

Задкулисната роля на Весела Лечева

Задкулисната роля на министъра на спорта Весела Лечева, за която предупреждавахме още на 19 август, след назначаването на служебното правителство на Президента Румен Радев, се потвърди тази седмица в Народното събрание!

На 4 и 5 юни 2022 г Румен Радев е на посещение в Атон. Докато Президентът е в Света Гора, на съседния ръкав Ситония се провежда една важна среща.

Руският посланик Митрофанова и български политици от БСП се срещат в курорта Порто Елеа, който е собственост на брата и на сина на министъра на спорта Весела Лечева чрез фирмата M.V.P. HOLIDAYS – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ 

Имената на тези политици се знаят от ДАНС и за срещата е докладвано на Президента и на Премиера като заплаха за националната сигурност. 

БРРД също разполага с имената им.

Връзката между тази среща и назначенията на Румен Радев в сектора „Енергетика“, а и на самата Лечева като министър, също е очевидна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име