Intrigi.bg Куриози Шестте най-страшни хранителни добавки, които ядете редовно

Шестте най-страшни хранителни добавки, които ядете редовно

1336
0

Консервантите са хранителни добавки, които са около нас откакто хората започнаха да приготвят храна. Може би най-известният консервант е солта.

Но въпреки че тя със сигурност е полезна в определени аспекти, някои съвременни химически консерванти могат да имат нежелани странични ефекти върху здравето ни.

Ето някои от тях, които употребяваме, без дори да осъзнаваме.

1. BHA и BHT

Понастоящем се обсъждат безопасността на BHA (бутилиран хидроксианизол) и BHT (бутилиран хидрокситолуен), и двата получени от петрол антиоксиданти, които често се използват за предотвратяване на гранясването на мазнини и масла.

Въпреки че BHA, която е топлоустойчива добавка, използвана в печени продукти, е канцерогенна и е забранена в Обединеното кралство (в инстантни храни), все още се употребява в много части на Европа и Япония.

Може да намерите такива в растителни масла, маргарин, маслиново масло, бисквити, торти, зърнени храни, сладкиши, бонбони, дъвки, мляко на прах, замразени храни, хляб, замразени пържени картофи.

Потенциални ефекти от употребата са стомашно неразположение, агресия, хиперактивност, промени в настроението (депресия, безсъние), астма, екзема, дерматит, копривна треска, обриви.

2. Сорбати

Сорбиновата киселина и нейните калциеви, натриеви и калиеви соли (наричани общо „сорбати“) са група консерванти, използвани за спиране на растежа на мухъл. Те могат да предизвикат алергична реакция при чувствителни хора и са забранени в храни за кърмачета.

Можете да ги намерите в портокалов сок, сирене, кисели краставички, кисело мляко, спагети, сушени меса, безалкохолни напитки, сладолед, печени продукти.

Потенциални ефекти от консумацията им са главоболие и мигрена, астма, алергични реакции (ринит, кожно дразнене), хиперактивност.

3. Пропионати

Произведен от пропионова киселина, калциевият пропионат (282) е по-известен като „консервант на хляба“. Той често се добавя към него, за да спре развитието на плесени и бактерии (сега знаете защо някои видове хляб могат да издържат до 10 дни извън хладилника).

Той се съдържа и в кифли, тестени изделия, галета…

Потенциални ефекти са липса на концентрация и трудно съсредоточаване.

4. Бензолати

Това са едни от най-старите консерванти. Забранени са в храни за кърмачета, защото се предполага, че са консервант, причиняващ астма. Натриевият бензоат, когато се комбинира с витамин С, образува бензен – канцероген, който е известно, че води до образуването на различни видове рак.

Съдържа се в портокалов сок, зеленчуков сок, безалкохолни напитки, сирене, кисело мляко, сладолед, сосове, топинги, печени продукти, лекарства против кашлица, мехлеми.

Потенциални ефекти са астма, главоболие, хиперактивност, кожно дразнене, стомашно разстройство.

5. Сулфити

Сулфитите са най-често срещаните консерванти в храните. Серният диоксид и синтетичната му форма се използват за удължаване на срока на годност и защитават храната от бактерии. Използват се за запазване на цвета и влагата в сухите плодове.

Среща се в сушени плодове (особено сушени кайсии и стафиди), колбаси, хамбургери, сосове, плодови сокове, безалкохолни напитки, грозде, преработени сушени зеленчуци, деликатеси, печени продукти.

Потенциални ефекти са астма, екзема, кожни обриви, главоболия, нарушения в поведението.

6. Нитрати и нитрити

Те могат да изглеждат като нещо напълно естествено, но се съдържат в много храни, като шунка и колбаси, за да удължат срока им на годност, да запазят цвета им и да предотвратят появата на бактерии. Тези консерванти се превръщат в канцерогенни в организма.

Потенциални ефекти от прекомерната употреба са рецидивиращи инфекции, главоболие, симптом на раздразнените черва, рак на стомаха, рак на червата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име