Intrigi.bg Свят Чехия се прости с Карел Гот, 50 хиляди души отидоха на поклонението

Чехия се прости с Карел Гот, 50 хиляди души отидоха на поклонението

534
0

Около 50 000 чехи се простиха с култовия чешки певец Карел Гот.

Поклонението беше в двореца Žofín в центъра на Прага и продължи много повече от определеното време, заради несекващия поток от хора.

Това разкри пред журналисти директорът на центъра Ян Груба.

Карел Гот поклонение

Емблематичният естраден певец Карел Гот, когото в много държави по света наричаха „чешкия славей”, почина в нощта на 2 октомври на 80-годишна възраст. Той издъхна в дома си в присъствието на най-близките му хора. В началото на септември той съобщи на журналисти, че лекарите са му установили остро левкемия.

„През 16-те часа, отредени за прощаването с Карел Гот в нашия дворец, минаха около 50 000. Мисля, че още няколко милиона почитатели на таланта на Гот са гледали церемонията по телевизията. Всичко мина спокойно, без инциденти, не се наложи 130-те полицаи, а също медиците да се намесват. Ще отбележа, че служители на Червения кръст раздадоха на хората, стоящи на опашка предната нощ и днес, около 750 литра чай в пластмасови чашки”, каза Груба.

За да могат хората навреме да стигнат до центъра на Прага и да се включат в церемонията за прощаване с Гот, от цялата страна бяха задействани допълнителни влакове, а в самата Прага – допълнителни влакове на метрото и трамваи.

Погребението на Карел Гот е днес, в страната е обявен национален траур.

Ковчегът с тленните останките на маестрото е изложен в катедралата „Свети Вит“ в чешката столица, където в 12:00 часа започна панихидата, отслужена от кардинал Доминик Дука, духовен глава на чешките католици.

На богослужението са допуснати само тесен кръг поканени лица, чиито брой е около 1000 души. При все това пред входа на храма в Пражката крепост се събра множество от поклонници на Гот, които също се надяват да бъдат допуснати до опелото. На него присъстват висши ръководители на републиката.

След панихидата ковчегът с тялото на Карел Гот ще бъде доставен в крематориума на пражката болница Мотол. Къде ще бъде погребан прахът на маестрото все още не е известно. Предполага се че урната му ще бъде положена в историческия пражки квартал Вишеград в пантеона Славин, където са погребани видни чешки личности.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име