Intrigi.bg Политика Четвъртият служебен кабинет на Радев: Какви ще са основните приоритети

Четвъртият служебен кабинет на Радев: Какви ще са основните приоритети

71
0

„На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.“ С тези думи държавният глава Румен Радев приветства новия служебен кабинет начело с Гълъб Донев.

В речта си президентът Радев очерта приоритетите, които стоят пред служебния Министерски съвет. Той посочи и кои са основните проблеми, които стоят пред България в момента.

„Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа“, коментира президентът.

„На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света, напрежението на Балканите се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти“, заяви Радев.

Президентът допълни, че приоритети в сферата на сигурността още са модернизацията на българската армия, но също така и допълнителното ѝ интегриране в системата на НАТО.

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че глобалната енергийна криза неизбежно ще изостри социалното напрежение в идните месеци, като в това отношение служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета – сигурност на доставките и цената, на която ще бъдат извършвани те.

„В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения“, допълни държавният глава.

Като друг важен момент пред служебния кабинет Радев посочи продоволствената криза, която се случва в глобален мащаб, причинена от разстройването на производствения и търговски цикъл в земеделието.

Според него приоритетите на служебното правителство в тази сфера трябва да бъдат насочени към това да се осигури на българските земеделски производители достатъчно сигурност и предвидимост за пазара.

По думите на държавния глава внимание трябва да се обърне върху разследванията за злоупотреби по големите инфраструктурни проекти като строежа на АМ „Хемус“, ремонтите на язовирите и други подобни дейности, като обществото очаква да чуе цялата истина. Това обаче не трябва да се случва за сметка на течащите ремонти по пътищата, допълни още той.

Снимка: БГНЕС

Радев обърна внимание и на друга важна задача, която стои пред служебния кабинет – да се разработят липсващите закони по Плана за възстановяване и развитие, както и да се направят последните важни крачки за влизането на България в Шенген, тъй като по думите му страната ни не може да си позволи повече да губи време и ресурси, оставайки в периферията на ЕС.

Президентът предупреди новите служебни министри за това, че те ще се изправят пред решаването на сериозни кризи, без да разполагат с работещ парламент, а ще трябва да действат в рамките на действащото законодателство.

Той напомни все пак, че основна задача за кабинета ще е и организацията на честни и прозрачни парламентарни избори. 

А в края на изказването си Радев представи служебния министър-председател Гълъб Донев, за когото припомни, че е бил постоянна част от предишните 3 служебни кабинета и за това време е демонстрирал качества и отговорно поведение. 

„Управлението на страната изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за служебен министър-председател се спря на Гълъб Донев“, аргументира се Румен Радев. 

Снимка: БГНЕС

След това той представи поименно всички министри от служебния състав на Министерски съвет. 

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев заяви, че той не губи равновесие от високото и не търси вратичката в закона.

„Г-н президент, благодаря ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време на кризи. Служебното правителство не е Б отбор. На нас се пада нелеката задача да търсим решение на наследените кризи, без да разполагаме с работещо Народно събрание“, категоричен бе Донев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име