Intrigi.bg Куриози Черният пазар за милиони, на който се продават… камъни от жлъчката на...

Черният пазар за милиони, на който се продават… камъни от жлъчката на крави

352
0

Преди около 15 години Трой си изкарва хляба в кланица в Мелбърн, когато един ден получава съвсем обичайна поръчка – да разфасова крава.

Когато днес разказва за това пред Vice, споделя, че „нещо го накарало“ да погледне какво има в жлъчката ѝ, която тежала извънредно много. Натъкнал се на следното: камък, голям колкото топка за тенис.

Човек би казал, че това е меко казано необичайно откритие и едва ли заслужава много внимание, но в света на месарите това е еквивалентът на златна мина.

Ето защо той попитал колегите си за контакти и още на следващия ден имал среща с клиент в хотел в западните предградия на града. Клиентът – мъж на около 40 години – пристигнал с охрана и въоръжен с пистолет. 

Трой извадил „стоката“ и я показал на купувача, който отворил контейнера, огледал гладката сфера с цвят на ръжда, след това извадил куфарче с пари и платил за нея 2000 долара.

„Почувствах се сякаш продавам нещо на черния пазар“, разказва месарят. „Тези хора бяха посредници на китайските купувачи, а около 2005 г. цената беше 1000 долара за 28 грама (1 унция).

По думите му, впоследствие той успял да пласира множество жлъчни камъни на купувача, който плащал за тях в зависимост от формата, размера, цвета и несъвършенствата им. Трой казва, че от този „бизнес“ досега е направил над 8000 долара.

Той не знаел каква точно е причината за този интерес, но бил чувал едно: че има общо с химикал, наречен билирубин.

Билирубинът е вещество с оранжево-жълт цвят, което се произвежда в телата на всички гръбначни животни по време на естественото разпадане на червените кръвни клетки. То обикновено преминава през черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателния тракт, докато в крайна сметка не се отделя чрез урината и жлъчката.

Натрупването му обаче често води до образуване на камъни: втвърдени, кални отлагания, които се появяват в жлъчните мехури както на хората, така и на кравите, воловете и бизоните. Ако тези камъни не бъдат отстранени, те могат да блокират жлъчния канал, което от своя страна води до по-сериозни усложнения, включително възпаление и смърт.

Медицинският консенсус е, че излишъкът на билирубин и образуването на камъни е нещо лошо. Практикуващите традиционна китайска медицина обаче имат различно мнение.

Камъните в жлъчката на говедата са ценени още в Древен Китай, Персия и Гърция заради предполагаемите си медицински ползи.

Първите ги използват заедно с билкови отвари като лек, вторите – като антиотрова, а в Европа те са били използвани като мъниста за украшения след Кръстоносните походи в периода от XII чак до XVII век.

В наши дни камъните от жлъчката на добитъка обикновено се изсушават, смачкват и пресоват на хапчета, а тяхната стойност се дължи най-вече на антиоксидантните свойства на билирубина, който според специалистите по китайска медицина може да се използва за лечение на редица заболявания: от болки в гърлото и треска до сърдечни проблеми, хепатит и дори рак на белия дроб.

А в в епохата на COVID-19 жлъчните камъни на кравите стават още по-примамливи заради „вселекуващите си свойства“. 

През февруари например китайското правителство и Националната здравна комисия започнаха да препоръчват на хората да приемат нещо, наречено Peace Bow Pill: безрецептурно китайско лекарство, приготвено от жлъчни камъни на крава, биволски рог, жасмин и перла.

Практикуващите алтернативна медицина твърдят, че тези съставки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на COVID-19 по относително безвреден начин, докато критиците поставят под въпрос тяхната безопасност.

„Западната медицина няма по-добри отговори срещу този вирус“, каза пред The New York Times Джианг Сианфън – специалист по традиционна китайска медицина в престижната болница United Family Helath в Пекин. „Китайският народ е преживявал подобни болести много пъти в нашата хилядолетна история. Ако традиционната медицина не беше ефективна, нашият народ вече щеше да бъде унищожен.“

Възможно е този националистически натиск от страна на китайското правителство да се отразява и върху дилърите на камъни в жлъчката, както и на месарите, които се стремят към повече печалби.

Извън Китай голяма част от продажбата на този „продукт“ се осъществява чрез DarkNet и затворени групи във Facebook.

Онези, които искат да продават, биват насърчавани да складират и дехидратират камъните си на тъмно място – билирубинът е фоточувствителен и се дегенерира на светлина – преди да ги изпратят на купувачи в чужбина.

Те често са идеално опаковани и сгушени в картонени кутии или закрепени във формички за бисквити, за да се сведе до минимум рискът от счупвания.

Ако са продадени на правилните купувачи и стигнат до тях без дефекти, те буквално струват теглото си в злато – между 50 и 77 долара за един грам.

За разлика обаче от ситуацията преди 15 години, днес месари като Трой вече не могат просто да вземат камъните и да се приберат с тях вкъщи. Поне не в Австралия, където от известно време това е престъпление, а в кланиците има камери навсякъде.

И въпреки всичко това примамливата печалба и все по-голямото търсене кара хората в тази индустрия да продължават да рискуват.

В крайна сметка, докато хората имат възможност да крадат и нужда от пари, а налице има продукт, толкова рядък и скъп, това изкушение винаги ще съществува.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име