Intrigi.bg Крими Черната вдовица и съучастникът й остават в ареста

Черната вдовица и съучастникът й остават в ареста

134
0

Арестуваните за пране на пари в Пловдив Бойка Янушева и Слейман Хамед остават в ареста. Пловдивският апелативен съд остави в сила взетата от Окръжен съд мярка. Бойка Янушева е известна с прозвището „Черната вдовица“ .Тя е била задържана на 16 април заедно с ливански гражданин, живеещ в България.

Двамата са обвинени в източването и изпирането на 40 милиона евро. Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай уж по търговски договори. Двамата вземали процент от всеки превод.

Чрез онлайн банкиране Янушева е извършила 107 финансови операции с пари на стойност 1 617 000, придобити чрез финансови измами.

Установено е, че за период от 2 години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат сериозни финансови средства на територията на област Пловдив. Сумата е общо 1 200 000 щатстки долара и 200 000 евро.

Янушева се е занимавала с набирането на подставени лица. Тя е създавала дружествата и е отваряла банкови сметки. След като са направили първите преводи, следващите суми постъпили в сметките са били блокирани. Това са 1 750 000 щатски долаяра и 1 400 000 евро .

Апелативните магистрати приемат, че от събраните до момента доказателства и разпитите на 22 свидетели може се направи обосновано предположение, че двамата са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми.

Съдът прецени, че към настоящия момент при мярка, различна от „задържане под стража“, съществува опасност те да се укрият, както и да извършат престъпление. За Бойка Янушева този риск се извежда от предишни нейни осъждания, а за съучастникът й от честите му пътувания до Ливан , където би могъл да се укрие, тъй като има двойно гражданство.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха обвиняемите и съда, където бяха съдебният състав и защитниците.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име