Intrigi.bg Политика „Целта съм аз“: Борисов заяви, че „пияници“ водят разследване срещу него

„Целта съм аз“: Борисов заяви, че „пияници“ водят разследване срещу него

425
0

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател на България Бойко Борисов нарече хората, които водят разследване срещу него, „пияници“, заяви, че действията срещу него са замислени с предизборна цел, очерта апокалиптична картина за развитието на пандемията в страната и отправи политическо предизвикателство към основния си опонент Слави Трифонов. Всичко това той изказа в типичния за него неразбираем стил, прекъсвайки пресконференция на ГЕРБ, чиято цел бе да коментира работата на кабинета на Стефан Янев. След изказванията на Томислав Дончев, Деница Сачева, Тома Биков и Костадин Ангелов Борисов внезапно се нахлу в конферентната зала, откривайки своя монолог с думите „трябва да отговаряме на пияници“.

Борисов не уточни кого визира под думите „пияници“, но от контекста на изказването му може да се съди, че определението най-вероятно се отнася до настоящия силов вицепремиер Бойко Рашков, който преди две седмици обяви, че ще сезира прокуратура за действия на бившия премиер. Пред телевизия „Евроком“ Рашков разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо.“

Борисов отрече да е изричал думите, които Рашков изнесе в публичното пространство. „Никога от моята уста такива неща, че ще пращам някого някъде, не са изричани, нямам спомен никакъв. Не го познавам, не го знам, не искам да го знам, на детектор на лъжата може да ме сложите. В момента съчиняват“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че все още не е викан на разпит по случая, но провидя умишлена атака срещу него в действията на вътрешния министър. „Целта съм аз, за което ви предупредих. Те, ако ме викнат сега, има 3 седмици до изборите, трябва да ме викнат по-другата седмица. Там вие ще се предупредени, ще има панаир. Това е същото като с шкафчетата. Аз съм се заклел, че нямам златни кюлчета, в най-святото. Те ме издебнаха, заснимаха, направиха, монтираха и удариха. Това е началото и краят на един голям сценарий“, заяви Борисов.

Борисов отново отрече да е давал нареждания за предполагаемото подслушване на опозиционни политици в месеците преди изборите, за което сигнализираха най-напред от „Демократична България“. Тогава Христо Иванов заяви, че подслушванията на опозиционни политици са по поръчка на Борисов. Информацията за 32-ма подслушвани политици дойде от другия съпредседател на „Демократична България“ – Атанас Атанасов, а вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че ДАНС е осъществила такова подслушване и заличава доказателства. По закон обаче премиерът няма как да разпореди подслушване, като разрешенията са в пълномощията на съда.

Шамар заради ваксините

Борисов специално акцентира и върху темпото на ваксинационен процес в страната, както и вчерашното посещение на европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакиду. Според него тя е дошла в България, за „да ни отпере един шамар“. „Мен ме е срам, аз разбирам защо комисарката е дошла. Защото аз ходих и се молих на Урсула фон дер Лайен: Моля ти се, ще погинеме българите, дайте ни. И те всичките извадиха от техните ваксини да се ваксинираме. И сега викат вие сигурно сте някакви откачени хора там бе. Нали искахте ваксини, ще хвърляте ваксини, какво ще правите, за какво се молихте бе.“ Той премълча обаче, че първоначално България заложи на „Астра Зенека“, тъй като е по-евтина и се съхранява по-лесно, но по редица причини се отказа от нея и на правителството се наложи в спешен порядък да уговори допълнителни количества от иРНК ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ през Европейската комисия.

След вчерашната среща с еврокомисаря здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че Кириакиду е поела ангажимент да помогне да се организира по-добре информационната кампания за ваксините срещу COVID-19. Последните данни от страната сочат, че средно в Европейския съюз са ваксинирани с поне една доза около 45% от населението, докато за България процентите доближават 13. В края на управлението на кабинета „Борисов“ бяха около 11 процента.

Според Борисов, ако се е следвал планът на неговото правителство, то ваксинацията на населението до края на този месец е щяла да бъде приключена. Тази теза изрази по-рано бившия здравен министър Костадин Ангелов, който намекна, че служебното правителство умишлено тласка страната към четвърта вълна от коронавирус. Ако предположението на двамата е вярно, това би означавало, че за последния месец би трябвало да се ваксинират поне 60% от населението на България.

Слави да поеме отговорността

Лидерът на ГЕРБ реагира и на темата за джипа, от който той активно водеше предизборната си кампания през април, шофирайки сам с включвания във „Фейсбук“ от различни места в страната. „Престанете с тая джипка – НСО има 6 тойоти секвои и на тях се возят Радев, Стефан Янев, всички. При мен е имало една. Сега се возя в служебната кола на партията. Вчера Трифонов отива с 3 джипа, ама това не проблем. А джип на 16 години е проблем и всеки ден ще ми го преписват“, заяви Борисов.

Той отправи и предизвикателство към Трифонов, който вчера организира среща със студенти в Пловдив, и им каза, че следващият премиер на България трябва да е „пълна противоположност“ на Бойко Борисов – да знае езици, да е „завършил престижен университет“, да има експертиза, да е професионалист в нещо.

„На Слави Трифонов му стискам палци да поеме отговорност. Искам г-н Трифонов да го видя като премиер. Тези номера „аз ще бъда отстрани, а някой друг ще е отговорен“. Аз съм сложил сигурно над 15-20 милиона подписи като длъжностно лице. Този, който сложи подписа, той носи отговорност“, каза Борисов, след което направи паралел с назначението на Румен Спецов за шеф на НАП от служебното правителство и своите действия при съмнения, като добави, че веднага е освобождавал и кадърни хора.

„Такъв няма да намерите със сигурност“

На два пъти по време на изказването си Борисов намекна, че няма да се кандидатира за премиер. Това се подразбра от думите му, че няма да има друг премиер лидер на Балканите, който да бъде награден с най-високите ордени на всяка държава заради това, че и заради тях е направил много. „Няма да има такъв“, пророкува Борисов.

„Няма повече никога да видите канцлер на Германия, премиер на Великобритания и президент на Франция с български премиер да се разхожда из София“, каза още Борисов, визирайки срещите по време на европредседателството на страната през 2018 г.

Преди Борисов да се появи на пресконференцията зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че днес ще бъде внесена жалба до Централната избирателна комисия срещу действията на служебното правителство. Според Дончев служебният премиер Стефан Янев е имал конкретни реплики, които са пряка намеса в изборния процес, които водят до полза за едни политически сили и вреда за други.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име