Intrigi.bg Политика Цацаров поиска българското гражданство на трима руснаци

Цацаров поиска българското гражданство на трима руснаци

198
0

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията – придобито българско гражданство, по отношение на четирима души. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

По всеки от сигналите се извършва пълна проверка, като до настоящия момент в четири случая са открити основания за отмяна на натурализацията от лица, граждани на други държави.

За всеки от тях главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Предложенията касаят:

– Сергей Олегович Дружинин, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 28 май 2011 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство;

– Каир Закирович Рахимов, гражданин на Казахстан, придобил българско гражданство с указ от 6 юли 2011 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство;

– Владислав Леонидович Левицкий, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 16 ноември 2016 г., поради неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години;

– Галина Олеговна Улютина, съпруга на президента на „Внешторгбанк”, гражданка на Руската федерация, придобила българско гражданство с указ от 9 март 2016 г., поради неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Проверката бе наредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с „продаване“ на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия ѝ директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди, че той е изградил огромна корупционна мрежа за продажба на български паспорти на чужденци.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име