Intrigi.bg Актуално Хотелиери и ресторантьори искат включване на туризма в Плана за възстановяване

Хотелиери и ресторантьори искат включване на туризма в Плана за възстановяване

217
0

Да се включи туризмът в националния план за възстановяване, който бе представен преди дни от вицепремиера Томислав Дончев, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Те апелират и да се предвиди бюджет за сектора. Според хотелиерите и рестораньторите е недопустимо стратегически отрасъл за икономика ни да не бъде подпомогнат с отделни мерки, кореспондиращи с отрасъла, а да се разчита само на косвени ползи от други програми.

От организацията предлагат редица мерки, за които да получат финансиране. Сред тях са средства за осигуряване на филтри и климатични системи за хотелите, обособяване на зони за свободно къмпингуване около водоемите, програми за енергийна ефективност, изграждане на малки възобновяеми източници за производство на електричество за собствени нужди за туристическите обекти. От организацията настояват и за инвестиции в туристическа и транспортна, предимно железопътна, инфраструктура, изграждане на въжени панорамни линии в градовете и край тях, закупуване на автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за автомобили и на малки туристически лифтове.

От БХРА са категорични, че предоставените от ЕС средства могат да бъдат инвестирани и в ремонт и обновяване на основни туристически активи, подобряване на паркова и зелена среда в курортите, създаване на обособени пешеходни зони, изграждане на нови паркинги, обновяване на атракциони, възстановяване, консервиране и улесняване на достъпността да археологически обекти и природни забележителности около курортите. От БХРА настояват и за средства за дигитализация на туристическия бизнес, здравни ваучери и осигуряване на работни места, като искат и да бъде организирана среща с вицепремиера Томислав Дончев, на която тези предложения да бъдат обсъдени.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име