Intrigi.bg Куриози Хората не са единствените животни, които обичат да се напиват и надрусват

Хората не са единствените животни, които обичат да се напиват и надрусват

224
0

Лесно може да се предположи, че вземането на наркотици е уникално човешко поведение – но всъщност има много представители на животинското царство, които се опитват да напълнят мозъка си с психотропни вещества с явната цел да изкривят възприятието си за реалността.

Та надрусването е повсеместна черта за живота на планетата Земя.

Catnip flowers

Лъвовете също обичат котешка мента

За собствениците на котки няма да е изненада, че техните домашни любимци полудяват по котешката мента. Безвредното опиянение – което засяга само около 2/3 от домашните котки – обикновено продължава по-малко от 30 минути и ще доведе до изблици на хиперактивност у животинката, разсеяност, мъркане, хаотично поведение и сънливост. В общи линии до нормално котешко поведение, просто завишено с една степен.

Но ментата не само опиянява котките, тя им помага за отблъскване на досадни насекоми като комарите, което предполага, че апетитът им към нея има и някаква еволюционна полза.

Известно е, че това растение може да влияе и върху други котки, включително лъвове, леопарди и ягуари.

Котешката мента (Nepeta cataria) е билка от семейството на ментата, която дължи своите свойства на непеталактона. Приемано през носа, съединението действа на опиоидната система на котката, подобно на хероина и морфина при хората.

Macropus rufogriseus rufogriseus Bruny

Ръждивоврато кенгуру. Валаби е сборно име на десетки видове торбести животни от семейство Кенгурови

Опиумната криза при валабите

Говорейки за хероин, употребата на опиум е голям проблем за валабитата в Австралия.

Тасмания е най-големият в света производител на законно отглеждан опиум за фармацевтичната индустрия, което означава, че островът е пълен с макови ферми. За съжаление, дивите валабита нахлуват в полетата, ядат цветята и се дрогират.

„Имаме проблем с това, че животните влизат в маковите полета, дрогират се на змейове и обикалят в кръг“, казва Лара Гидингс, главен прокурор на Тасмания, по време на изслушване за бюджета през 2009 г. „След това лягат да спят“, добавя Гидингс. „Редовно виждаме житни кръгове в маковите полета, направени от валабита.“

Подай ми рибата там

Често се казва, че делфините, заедно с хората, са единствените животни, които правят секс за развлечение, освен за размножаване. Сексът обаче не е единственият им порок.

Документалният филм на BBC „Dolphins: Spy in the Pod“ показва как групи бутилконоси делфин (афала) използват подливи риби (Тетраодонтови), за да се качат на въртележката.

Предизвиканата наслада се дължи на невротоксин, известен като тетродотоксин, който рибите използват като отрова за зашеметяване на плячката си. Въпреки че този силен токсин може да се окаже смъртоносен, малки количества от него изглежда имат наркотичен ефект.

„Това са млади делфини, които целенасочено експериментират с нещо, за което знаем, че е опияняващо. След като сдъвкат леко рибата и я подадат наоколо, те започват да се държат много странно“, казва Роб Пили, зоолог, който работи и като продуцент на поредицата на BBC, пред The Sunday Times през 2013 г.

Panama spider monkey, Costa Rica

Коата на Жофроа

Хипотеза за пияната маймуна

Съществува теория, според която хората са придобили насладата си към алкохола благодарение на древните си предци примати, които са се хранили с презрели плодове, които са ферментирали и са произвели етанол. Дори днес е забележително, че много примати, включително маймуните от вида Коата на Жофроа в Панама, все още активно търсят плодове с високо съдържание на алкохол.

Така наречената хипотеза за „пияната маймуна“ е предложена за първи път от професор Робърт Дъдли от Калифорнийския университет в Бъркли. Той твърди, че приматите може да са се научили да подушват ферментирали плодове преди десетки милиони години. Тъй като етанолът, произвеждан от ферментиралите плодове, е сравнително лека молекула, която лесно се носи от вятъра, приматите са се научили да свързват миризмата на алкохол с храната.

Може би, предполага Дъдли, тази древна връзка с етанола отчасти обяснява защо и съвременните хора са склонни да прекаляват с него.

Asian Elephant, Royal Chitwan National Park

Пиян Дъмбо

Маймуните не са единствените животни, които активно търсят да консумират алкохол. Слоновете също са известни като големи пияници.

В анекдотичната и историческата литература има много описания на слонове, които са се опиянявали. Съществува стара легенда, според която самият Буда е трябвало да укроти пиян слон, който вдигал скандал в малко азиатско село.

През 1984 г. едно проучване се опитва научно да потвърди склонността на слоновете към алкохола. Учените събрали три азиатски и седем африкански слона, след което им предложили редица напитки с различно съдържание на алкохол.

Така те установили, че слоновете „с желание пият 7-процентов алкохолен разтвор в количества, достатъчни да предизвикат драматични промени в поведението“.

Тестовите субекти не изглеждали прекалено пияни, но се предполагало, че преживяването ги е отпуснало приятно.

„Въпреки че слоновете не изглеждаха прекалено „опиянени“ или „пияни“, честотата и/или продължителността на определени поведения се промениха драстично. Първоначално се засили пляскането с уши, което подсказва за повишаване на телесната температура. Въпреки това пиенето и къпането, които обикновено се увеличават, когато на слоновете им е топло и се чувстват неудобно, намаляха“, пишат авторите на изследването.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име