Intrigi.bg Политика „Хич няма да гласувам“: Велинград преди евроизборите

„Хич няма да гласувам“: Велинград преди евроизборите

315
0

Tехните нулички растат, а на нас какво? Нищо. Корупция. Краде се на поразия. Някой осъден да има?“.

„Закон има за тебе и за мене. За тях няма. Съдии, прокурори, властимащи – така са навързани“.

„Той магистрали прави, но джобовете на хората са празни“.

С тези думи трима възрастни мъже от Велинград обрисуват ситуацията в България десет дни преди европейските избори. Те седят на пейка в раззеленилия се парк „Клептуза“ – някога символ на града, а сега по думите на голяма част от хората, с които „Дневник“ разговаря – изоставен и неподдържан, с очукани водни колела в езерото и изоставени постройки за ресторанти.

Символът на Велинград парк "Клептуза" не е добре поддържан.

Да гласувам ли

Мнозина казват, че най-голямата полза от членството на България в Европейския съюз (ЕС) е възможността да се пътува свободно, заради което трябва да се гласува. Други отчитат европейското финансиране за различни проекти, особено земеделските субсидии. Според трети обаче европарите отивали при близки до политиците и обикновените хора нямали пряка полза.

Трима мъже коментират ситуацията у нас.
Трима мъже коментират ситуацията у нас.

„Хич няма да гласувам. Не ги гледам, не ме интересува. Такива мизерни заплати – това ли е ЕС?“, пита жена между 25 и 30 години, която работи като продавач в магазинче в центъра на Велинград. Има куче, татуировка и не гледа новини.

Двама пенсионери, които се разхождаха в центъра на града, коментираха, че гласуването е за младите, а те не искат да дават мнение – преди избори само се лъжело, а те не умеели да го правят.

Ще вдигне (ли) цените еврото

„Говори се за корупция, морупция. Хората ги интересуват доходите“, смята мъж на средна възраст. Той не се представя, но пояснява, че работи по програма към общината и твърди, че с този кмет (Костадин Коев от ГЕРБ), макар и не много чисто, е по-добре.

Макар Велинград да бил обявен за СПА столица на страната, заплатите на персонала в хотелите били ниски, смятат граждани. Камериерките например вземали под или около минималната работна заплата от 560 лева, а понякога парите май се бавели. Има мнения, че хотелите дърпали минералната вода и вниманието на туристите, които не се любували на природата.

През май природата в родопския град е чудесна, но хората се оплакват от ниски доходи.
През май природата в родопския град е чудесна, но хората се оплакват от ниски доходи.

„Кой ме пита мен, с тези ниски доходи, искам ли еврото? Българският лев е стабилен“, казва друга продавачка. Тя се притеснява, че с въвеждането на еврото цените ще се повишат.

Роми пък настояват, че искат като полза от ЕС вода в махалата, защото нямали.

Какви ще бъдат ефектите от въвеждане на еврото питаха граждани четвъртия в евролистата на БСП и доскорошен шеф на кабинета на държавния глава Иво Христов, който направи предизборна среща в града (четете по-долу). Според него евро е възможна цел, но не трябва да сме припрени, защото при бързо въвеждане може да има покачване на цените. Той смята още, че банкерите искат еврото, за да може част от големия резерв в БНБ да се върне в банките.

Има (ли) предизборна кампания

По централна улица „Юндола“ във Велинград няма голямо движение, но тук-там по тротоарите минават пешеходци. На централно място е щабът на ДПС, на чиито врати има предизборни плакати с почетния председател Ахмед Доган и с кандидатите за евродепутати. Други предизборни плакати в града няма, с изключение на тези на аптеката на Веселин Марешки. В съседния град Батак пък всеки стълб е облепен.

Офисът на ДПС е на облепен с агитационни материали.
Офисът на ДПС е на облепен с агитационни материали.

„Неслучайно Доган е най-добрият политик“, казва Валентин, който също работи към община Велинград. След това уточнява, че в ДПС са „бъди готов, винаги готов“ за избори. Според друг мъж ДПС има голямо влияние не само в региона, но и в страната. „Тоя държал 30% от хотел, другият – друго. Говори се – не знам“, добавя Валентин.

А вие виждали ли сте Пеевски

Хора от Велинград казват, че не са виждали Делян Пеевски – депутат от Пазарджишкия регион, водач на листата с кандидати на ДПС за общински съветници във Велинград през 2015 г. и сега втори в евролистата. „Вие в София виждали ли сте го?“, пита един мъж и казва, че е чел, че е в Дубай. „Той от джипа – в хотела, в апартамента. Къде да го видим“, казва друг.

Очаква се регионът да бъде посетен от т. нар. Централен лъч на ДПС на 23 май.

Иначе кандидати за евродепутати според хората не били идвали. Идвал преди време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Един час с Иво Христов

На среща с хората от Велинград дойде Иво Христов – журналист, доскорошен съветник на президента Румен Радев, а сега на четвърто избираемо място в евролистата на БСП. Пред близо 70 души в художествената галерия той обясни, че има два залога на изборите на 26 май: единият бил „добър или лош“, ЕС да остане място, което осигурява мира; а по-важният – да се съхрани демокрацията в България, което можело да стане само чрез гласуване за БСП; в противен случай демокрацията щяла да приключи, хора щели да бъдат заснемани до урните, както в недалечното минало, но реално избори нямало да има.

След като обясни, че медиите у нас не са свободни, има култ към личността на Бойко Борисов, който излиза вечер по телевизията с нов скеч, а Европа вече му е дала картбланш, тъй като мълчи по имотните скандали, Иво Христов заяви, че е време хората в България да направят последен опит да оправят демокрацията, за която обяви, че не е получена с протести, както в други страни. После каза: „Тези, които могат да спасят България, са хората тук. Всеки един глас е важен“. Реалната цел на БСП по думите му била състоянието на всеки един човек да е добро.

Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов разказа за жълтите жилетки във Франция.
Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов разказа за жълтите жилетки във Франция.

Придружаващият го депутат от БСП Надя Клисурска обяви, че ако избирателите гласуват вот на недоверие към правителството на изборите на 26 май, като се върне в Народното събрание, БСП може да е изразител на тяхната воля. Тя призова да се гласува с машини, за да се намалят възможностите за манипулации и обясни, че е лесно, като теглене на пари от банкомат. Попитана с кого ще се коалират социалистите след евентуални предсрочни избори, тя каза, че хората са стратегическият партньор. Според Иво Христов дори и да не е лесно формирането на правителство, ще е по-добре, тъй като на власт ще е не ГЕРБ, а служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Той няколко пъти спомена името му.

Накрая Иво Христов цитира бившия френски президент Шарл де Гол, че трябва да се гласува не за някого, а срещу някого. Попитан, той разказа за протестите на т. нар. жълти жилетки и прогнози нов политически пейзаж във Франция.

От името на БСП на срещата във Велинград бе обещано да се работи за единен механизъм за формиране на доходите в ЕС, според който минималната работна заплата да е 60% от средната, а минималната пенсия – 35% от средната заплата.

На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.
На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.

С трите въпроса – за еврото, жълтите жилетки и властта, едночасовата среща завърши.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име