Intrigi.bg Куриози Хитлер поръчал 500 златни поршета

Хитлер поръчал 500 златни поршета

151
0

Все още се носят легенди за златото на нацистите. Хитлеристка Германия не само ограбва окупираните страни, но има и добри приходи от концлагерите, където дори златните коронки се претопяват в кюлчета. В края на войната буквално всичко – от тигани до автомобили, започва да се прави от злато.

Крият истинския му произход

Според Михаил Кубеев, автор на публикацията „100 велики мистерии на историята“, към 1929 г. златните и валутните резерви на Германия възлизат на 800 тона. След 10 години обаче от тях не остава почти нищо. Ето защо е решено да се взема злато от централните банки на окупираните страни. Всяко златно кюлче обикновено се подпечатва със специален печат, указващ източника на произхода му. Поради тази причина нацистите изпращат откраднатите кюлчета в Пруския държавен монетен двор за претопяване, където върху тях се прилагат отличителните белези на предвоенна Германия. Това позволява да се скрие истинският произход на златото.

По същия начин златните изделия, иззети от затворниците в концлагерите, се претопяват на блокчета. Под златни изделия трябва да се разбират не само бижута, но и например, златни зъбни коронки. Според авторите на книгата „Сивият вълк. Полетът на Адолф Хитлер ”, Саймън Дунстан и Джерард Уилямс, Освенцим дори разполагал собствено предприятие, което обработвало до 11 килограма злато на ден. Според Николаус Ваксман, автор на „Историята на нацистките концентрационни лагери“, до есента на 1942 г. запасът от злато на СС нараства толкова много, че е решено да бъде поставено в Райхсбанк. Златото обаче продължава да пристига в Германия през Втората световна война.

Ударно претопяване 

Претопяването на благородния метал продължава в нацистка Германия с ускорени темпове до 1945 г. Според Алексей Морозов, авторът на книгата „Златото на Холокоста“, претопяващите и бижутерски работилници работят на три смени, дори когато съветската артилерия започва да бомбардира Берлин. Работниците получават щедра заплата за труда си: плаща им се два пъти повече за втората смяна и три пъти повече за третата. И в Мюнхен започва аварийно топене на злато. Командирът на специалните сили Ото Скорцени посещава ту Мюнхен, ту Берлин и лично наблюдава хода на работата. Тогава почти всичко се изработва от злато: строителни куки, тухли, панели, тенджери, тигани, котли и дори водопроводи.

Но най-удивителното е, че по онова време в Германия и колите се изработват от злато. Скорцени, любимецът на Хитлер, поръчва на конструктора Фердинанд Порше да произведе 500 златни автомобила от известната марка. Както пишат в своята книга Николай Непомнящи и Алексей Комогорцев  „По следите на  съкровищата на Третия райх“, щандартенфюрерът на СС Фридрих Швенд бяга в Испания, а след това в Перу именно с такава златна кола. Всъщност няколко десетки от тези превозни средства впоследствие се появяват в Испания, Перу и Аржентина. Поне така казват американците, които забелязват златните коли на Порше.

Средство за пропаганда

Защо нацистите се нуждаят от такива луксозни вещи и златни автомобили? Факт е, че предвиждайки краха на Третия райх, още преди края на войната, германците се опитват да изнесат от страната възможно най-много злато. Но е необходимо това да се направи незабелязано. Същият Фридрих Швенд се хвали, че през последните седмици на войната успява да изнесе тон чисто злато. Разбира се, германците транспортират благородния метал под прикритието на обикновени продукти, например строителни материали. През 1983 г. двама туристи, разхождащи се в гората близо до австрийския курорт Бад Аусзее, попадат на малка къща, където стените, покрива и дори дограмата са направени от чисто злато.

Алексей Колесник в книгата си „Легендарни съкровища, които все още не са намерени“ също споменава, че в следвоенните години и дори по-късно в европейската преса, често се пише за златни строителни материали и автомобилни части. Въпреки факта, че такива наистина са открити, Колесник вярва, че пресата раздува златните резерви на нацистите до невъобразими размери. Може би фантастичният златен фонд е просто пропагандно устройство, целящо да покаже „силата“ на хитлеристка Германия. Въпреки това Алексей Колесник не отрича, че Германия е  плячкосвала много и към днешна дата далеч не са открити всички тайници на нацистите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име