Intrigi.bg Булевард ХИЙТ ЛЕДЖЪР ДАДЕ ЦЕЛИЯТ СИ ЖИВОТ, ЗА ДА БЪДЕ ЛЕГЕНДА И УСПЯ

ХИЙТ ЛЕДЖЪР ДАДЕ ЦЕЛИЯТ СИ ЖИВОТ, ЗА ДА БЪДЕ ЛЕГЕНДА И УСПЯ

300
0
385099 13: Actor Heath Ledger stars as William Thatcher in Columbia Pictures "A Knight's Tale." (Photo by Egon Endrenyi/Columbia Pictures/Sony Pictures)

На 22 януари 2008 г. австралийският актьор Хийт Леджър е открит мъртъв. Патолозите съобщават, че до фаталният край се е стигнало след взимането на свръхдоза. Новината успява да обиколи света само за няколко часа, а мнозина не могат да повярват, че това изобщо се е случило. На върха на кариерата си, след изиграването на една от най-емблематичните роли – в лицето на Жокера – Хийт е готов да бере плодовете на успеха си.

Единственият проблем е, че актьорът така и не успява да изиграе своята следваща голяма роля. Като много други негови колеги, веднъж щом холивудската въртележка на успеха се завърти, личният живот започва да остава на заден план. Актьорите често страдат от обсебването на ролите, които получават, а в това отношение Хийт може да се окаже един от не толкова големите късметлии. Изживявайки всеки сценарий, австралиецът започва да преживява твърде много и твърде често всеки възможен трус. Покрай наркотиците се отключва и още един здравословен проблем – безсънието.

Някои разказват, че Хийт можел да спи само по 1-2 часа на вечер. Резултатите от това са повече от пословични, актьорът попада в една безумна спирала. Първо се разделя със своята половинка Мишел Уилямс, за която мнозина твърдят, че единствената опора и второ – самият той спира да прави опити за възстановяването си. Историята на този популярен актьор започва през 1979 г. в Перт, Австралия. На 10-годишна възраст получава водещата роля в пиесата „Питър Пан“ в местен театър. Това е напълно достатъчно за стартирането на една могъща кариера!

gettyimages-79162515-594x594

Докато е още в училище, актьорът продължава да получава различни роли във филми и телевизионни предавания. На 19-годишна възраст вече знае с какво ще изкарва прехраната си и заминава за Лос Анджелис. Първият му филм „10 Things i Hate About You“, Хийт получава аплодисментите на публиката и бързо получава необходимото признание. Всяка следваща роля, която играе, започва да пълни банковата сметка, да събира огромни количества поклонници. Мнозина помнят изявите му с Мел Гибсън в „The Patriot“. През 2005 г. успява да демонстрира професионализъм с филма Brokeback Mountain. Именно в тази роля ще забележим, че нито един критик няма какво да каже, негативната критика е просто невъзможна.

Сравняват го с Марлон Брандо и Шон Пен, смятат, че нито една роля не може да се опре и до голяма степен са прави. Леджър е номиниран за най-добър актьор на 26-годишна възраст и с това поставя много сериозни рекорди. Дори и да не печели, Холивуд вече знае кой точно е той и какво може да постигне. Голямата победа не идва под формата на слава, а под формата на връзка с Мишел. Двамата се местят в Бруклин и през 2005 г. се ражда първата им рожба. Блестящата визия, безупречната актьорска игра и още много други суперлативи, са само част от картината на Хийт.

gettyimages-105537037-594x594

Това е онази част, която можем да видим, по-големият проблем е, че в тъмните петна, той рисува нещо съвсем различно. След успешният филм, актьорът е поканен за роля в „I`m Not There“ – филм за историята на Боб Дилан. И тогава идва следващото голямо предизвикателство, може би онзи камък, който преобръща колата, този път завинаги. Леджър се мести в Манхатън през 2007 г. сам. Там остава в светлината на прожекторите и винаги е фотографиран от някой по-интересен папарак. Често го забелязват в компанията на красиви хора и модели, самият той е представен като един от свободните и желание ергени.

Няколко месеца, преди да дойде фаталният край, можем да забележим едно интервю, в което Хийт признава, че е претоварен и доста стресиран. По време на интервюто, актьорът се намира в Лондон и довършва участието си в „The Dark Knight“. Тогава ще признае, че ролята на „психопат, масов убиец, шизофреник и клоун с нулева емпатия“ може да изтощи абсолютно всеки. За по-сериозното опознаване на този герой, актьорът започва интензивна програма за настройка на съзнанието. Около месец стои само в хотелската си стая с дневник в ръка, експериментира с най-различни гласове и се опитва да превърне себе си в едно особено зло. По това време и безсънието се засилва, взимайки и последните сили. В същото интервю ще признае, че през последната седмица е спал около два часа.

gettyimages-105324085-594x594

Дори и когато тялото няма повече енергия, мозъкът продължавал да препуска и да го държи буден. Най-накрая бил принуден да прибегне до хапчетата. Не всеки път се радвал на успех и сън, когато дозата спирала да работи, той просто я увеличава и така, докато просто не заспи. В течение на времето, тялото започва да привиква и актьорът пие приспивателни в промишлени количества. Неговият приятел Гери Гленъл живеел през последните седмици с него и едва тогава разбрал какви демони преследват актьора. Той често признавал, че го е чувал да се разхожда из апартамента и го карал да си ляга, особено след като следващият работен ден се оказва по-тежък. Проектът приключва и докато всички берат плодовете на труда си, Хийт вече е непоправим.

На снимачната площадка на филма „The Imaginairum of Doctor Parnassus“, Леджър вече е достигнал своя лимит. Тялото му страда от пневмония, сънят е забравен и далечен мит, а що се отнася до емоционалното състояние – там битката е изгубена. Актьорът страда за приятелката си, страда за детето си, липсва му семейството, чувства се изоставен и превърнат в инструмент на Холивуд. Най-ценните му хора се отдалечават още повече и очаквано, те също започват да забелязват какво се случва с него и често го предупреждават, че има сериозна нужда от почивка. Вечерта, преди да приключи своя живот, Хийт се обажда на сестра си Кейти.

Баща му си спомня, че е чул как тя го съветва да не пие предписаните лекарства със сънотворни, актьорът заявява, че много добре знае какво прави и не се притеснява изобщо. На 22 януари 2008 г. Хийт Леджър е намерен мъртъв в апартамента си в Ню Йорк. Според камериерката, най-вероятно е предпочел да спи до късно и не е посетила стаята за почистване. Впрочем признава, че го е чула към 12 часа и 30 минути да хърка в леглото, но когато дошъл екипът да го търси за снимки, открили само безжизненото му тяло. Опитите да се окаже първа помощ се оказват напълно ненужни, според аутопсията, актьорът е починал много по-рано. В организмът са открити следи от сънотворни, болкоуспокояващи и антидепресанти. Комбинацията от оксикодин, хидрокодин, диазепам, темазепам, алпразолам и доксиламин, се оказват твърде много за съсипания организъм.

gettyimages-84220192-594x594

В такава комбинация, те спират сърцето и белодробните функции. Мнозина подозират, че една негова колежка – Мери Кейт Олсън е дала някои от лекарствата. Като особено близки, двамата се оказват във вихъра на удоволствията и точно по тази причина можем да забележим по-големите предизвикателства, които предстоят. Дамата отказва да съдейства на агенцията по лекарствата и наркотиците. Точно това засилва още повече подозренията, че някой е дал забранени вещества на Леджър.

До днес никой не знае как актьорът се е сдобил с толкова богато количество лекарства. Бащата най-накрая ще признае, че вината е изцяло на неговия син, който така и не успял да намери път обратно. Бившата партньорка е също потресена от новината, особено след като дъщеря им започва да прохожда и да прегръща всичко, до което се докосне. Холивуд осъзнава какво е причинил или поне това е официалната версия. Когато идва време за следващата част на Батман, музикалният продуцент Ханс Цимер заявява, че не е сигурен дали иска да продължи да участва. За него загубата на Хийт е особено трагична. По-късно ще признае, че посвещава музиката от последния филм на един от най-добрите актьори в Холивуд, както и един от най-големите злодеи в киното, г-н Финикс няма какво да добави по този въпрос.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име